Een brief aan Lidewij van Wilgen

Een brief aan Lidewij van Wilgen

Beste Lidewij,

Gisterenavond was het 5 december, in Nederland nog altijd een ‘heilig’ moment. Voor het eerst in 21 jaar waren Marcel en ik gewoon samen! Geen Piet die bij ons op de deur bonsde, geen Sint die met zijn zware stem de namen van onze kinderen oplas om ze vervolgens op zijn roodfluwelen schoot te trekken.
Ze waren er niet. Eentje in Spanje, eentje gewoon aan het werk en eentje hing er ergens voor de buis en keek met vrienden naar ‘The Voice’. Ken je dat eigenlijk? Bestaat er zo iets als een Franse voice? Met Patrick Bruel in de jury, of Carla Bruni?

Het DomeinGoed, wij aten vis, lekker uit de oven met olijfjes, tomaten, rozemarijn en tijm. Een perfecte aanleiding om een Grenache Blanc open te trekken van Paul Mas. De Mas des Tannes waarvan de wijngaarden net buiten Montagnac in de buurt van Pézenas liggen. Niet zo ver bij Murviel-lès-Béziers vandaan denk ik. De maaltijd was niet groot genoeg voor de hele fles. Er bleef een staartje over. Dat namen we mee naar de woonkamer, daar waar al enkele weken jouw boek op tafel lag!

Een uitgelezen moment ook voor een boek als “Het Domein”, over Mas des Dames leek mij! Over jouw Zuid-Franse leven. Ik zal je zeggen – ik heb je inmiddels twee keer aan het werk gezien op een proeverij, eenmaal bij Okhuysen, eenmaal met Les Vinifilles –  nu ik ook je boek heb gelezen: wauw respect!

Het boek lag dus al enkele weken te liggen, zonder echt ter hand genomen te worden. Niet omdat het me niet intrigeerde, nee, simpelweg omdat er geen tijd voor was. En nu is het uit!  Het leest fantastisch makkelijk, maar geeft mijns inziens heel natuurlijk weer wat zo’n grote stap in een leven allemaal te weeg kan brengen. Waanzin!

Ik vind het een eerlijk boek, openhartig geschreven zonder te veel ruimte voor  theatrale dramatiek.  Alles is precies goed uitgebalanceerd. Een enorme aanrader! Wel uiteraard zal ik niet vertellen wat ik allemaal gelezen heb, jij heb het zelf meegemaakt en wie het wil lezen, kan het boek overal bestellen. De moeite waard voor onder de kerstboom!

kaartje languedoc

Tot slot,  tja, mijn interesse voor jouw wijnen is natuurlijk zeer geprikkeld. Je exporteert naar Engeland en naar Nederland. Jouw wijnen met ‘verhaal’ lijken werkelijk naadloos te passen in de wijnkast van Studio Smaak van Wijn. Daar moet ik nu maar snel  eens achteraan!