Een feestje in Bordeaux!

Een feestje in Bordeaux!

“Onderstaand de huizen die wij nu op het programma hebben staan.

  • Château Ferran, appellation Pessac-Léognan
  • Château Palmer, appellation Margaux
  • Château Giscours, appellation Margaux

Met het oog op de wijnproefavond zou ik graag het volgende willen voorstellen: De kern van de ‚les’ draait om de Bordeaux. De wijnen die ik laat proeven komen uit de Bordeaux. (De wijnstijlen die er zijn ( met hout, zonder, bubbelend, zoet door pourriture noble).

De huizen die genoemd zijn. En natuurlijk veel aandacht besteden aan: Hoe proef je wijn op een goede manier. waar let je op, wat zijn zuren, tannines etc.”

Et voila, met deze informatie in mijn zak ga ik aan de gang om een mooie Bordeaux Masterclass in elkaar te zetten, voor een select gezelschap. Een feestje dus. Heerlijk.

Bordeaux snoeiwijzeDe genoemde chateaus zijn natuurlijk de neusjes van de zalm. Je komt hier niet zomaar binnen. Neem Palmer bijvoorbeeld. Het Château Palmer is gelegen in het dorp Cantenac wat valt onder de appellation Margaux.

Met zijn wijngaarden die al ver terug bekend zijn, voordat majoor-generaal Charles Palmer het chateau tot de zijne maakt. Helaas tegen 1843 is het vermogen van deze militair letterlijk in rook opgegaan aan al zijn inspanningen in en rond ‘Palmer’ en vervalt zijn bezit aan de bank. Hierna aan de familie Pereire. In 1938 komt het Chateau, 3em Grand Cru Classé terecht bij het consortium van Mahler-Besse en Sichel. Op de site van Palmer is de bijzondere geschiedenis te lezen van dit deels toch Nederlandse huis.

De elegante wijnen die hier gemaakt worden, hebben tijd nodig om hun volle charme te ontplooien. Cantenac zelf is een klein dorpje tegen Margaux aan. Net als Arsac, Soussans en Labarde valt het onder de appellatie van Margaux, Haut-Médoc. Uitsluitend rood!
De wijngaarden – zo’n 52 ha – bedekken een bodem van kiezel met kalk. Beplant met cabernet sauvignon, merlot en petit verdot, die zo’n zeven dagen voor de rest van Médoc afrijpen.
En wiens wijnstokwortels diep door het stof moeten gaan om de noodzakelijke voedingsstoffen en water naar boven te kunnen halen. Misschien is dat het wel waardoor men deze zachtere, delicate wijnen soms als vrouwelijk bestempeld.bordeaux

Ook Chateau Giscours heeft een Nederlandse inslag! Dit huis ligt in Labarde.Tegen Cantenac aan en vlakbij Margaux. Ook een troisieme Grand Cru Classé. De wijngaarden zijn hier al sinds medio de 16de eeuw. Saignant detail by the way: Tijdens ‘the judgement of Paris’ is de danmalige eigenaar van Giscours, Pierre Tari, een van de 11 juryleden!

In 1995 komt Giscours in handen van Eric Albada Jelgersma, die nog een Bordeauxbezit heeft: het cinquième cru Chateau du Tertre in Arsac. Hij investeert groots in Giscours en inmiddels is het weer een bijzonder representatief wijnchateau, met maar liefst 80 ha aan wijngaard.

Tot slot Château Ferran. Net ten zuidoosten van de stad Bordeaux ligt dit kasteel in Pessac – Léognan met 20 ha. De wijn van merlot en cabernet sauvignon heeft een andere samenstelling dan de twee wijnen uit de Haut-Médoc. De grootste speler met 65% zo;n beetje is hier merlot! En wat zien we hier bovendien ook, er mag hier witte wijn gemaakt worden onder deze herkomstbenaming! Vergisting van de most en opvoeding op de barriques is voor deze ‘witjes’ geen uitzondering. Magnifiek lekker. En ook hier is de kiezelbodem zo belangrijk voor de kwaliteit van de wijn.

Wel wel, als dit geen top reis gaat worden in september!