Een gastronisch middagje op de beurs!

Een gastronisch middagje op de beurs!

Voor de derde keer op een rij stond Beurs Gastronomie op het programma. In de Jaarbeurs.  Twee volle dagen maar liefst. Groots opgezet met veel wijn! Dus Smaak van Wijn ging er met plezier naar toe.  Ruim 150 nationale en international  exposanten brachten gezamenlijk een bruisend programma. Veel kookworkshops, veel topchefs, veel inspiratie voor de komende maanden! Te beginnen met de decemberfeestmaand. Volgend jaar schijnt het nog groter te worden met drie internationale pleinen. Niet alleen Frankrijk dan, waar we ons dit jaar verlekkerden aan cider, vishapjes en kazen.

Belangrijke beurscatcher was natuurlijk het Chef’s Magazine Plein! Een bezoek dubbel en dwars waard.  Hier klopt het Gastronomisch hart. Hier vonden de masterclasses plaats van de bijzondere chefs. Edwin Vinke van De Kromme Watergang bijvoorbeeld. Een chef die gek is van gezond en dat terug laat komen in zijn gerechten en noviteiten zoals de ‘zoutwatersprays!

’[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NUpsEmvcbOw&w=560&h=315]

Ook Gianfranco Chiarini is aanwezig. Deze Italiaanse topper  – Corporate Executive & Michelinster Celebrity Chef – geboren in 1966 is een globetrotter als geen ander. Al van kinds af aan. Zijn internationale opleidingen zijn mede bepalend geweest voor het onvoorstelbare network en zijn kennisoverdracht van nu! Hij is een groot voorstander van eerlijke en pure labelling. Producten moeten een bijdrage aan de gezondheid van de mens!

Veel chefs, veel andere culinaire grootheden zoals bijvoorbeeld de goedlachse Betty Koster, die we nog steeds voor het zaterdagse Wijngesprek op Smaak van Wijn willen vragen. Volgend jaar bestaat haar zaak l’Amuse al weer 25 jaar. Hoe groot ze gegroeid is blijkt uit het feit dat het niet meer kan in Santpoort! Verhuizen naar IJmuiden is het geworden. Geen gebruikelijke stand dus op Gastronomie  maar wel een experiment met Casu Marzu uit Sardinië. De mannenkaas van mades. OEfff.

Watch: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vZ_-JzM-YQg&w=560&h=315]

Veel wijn, dat zeiden we al, divers, uitnodigend, smakelijk en lekker. Bovendien kwamen we dé Vinoloog van het Jaar tegen, de vernederlandste Belg Dirk Vanhorenbeeck. Natuurlijk eventjes gepolst voor een SmaakvanWijn wijngesprek!  Dat gaat er komen 🙂

IMG_4258Het beste van Pays d’Oc IGP was aanwezig!
Pays d’Oc IGP organiseert sinds 2007 jaarlijks een selectie om de uitzonderlijke wijnjaren te eren. De gekozen wijnen verschillen allemaal, buiten hun diversiteit, in stijl, authentieke expressie en de gevoeligheid van hun makers. Ze charmeren zowel de high-end wijnliefhebbers als de nieuwsgierige nieuwkomers.

Druivenrassen

Deze nieuwste erelijst weerspiegelt de groeiende ambitie en het vermogen van de Pays d’Oc IGP wijnmakers om zeer uiteenlopende maar betaalbare wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. De druivenrassen  die dit jaar de finale hebben gewonnen zijn grotendeels bekende namen zoals Chardonnay, Viognier, Muscat Petits Grains, Syrah en Merlot. Maar in de slotfinale zaten ook opvallend veel nieuwe, bijzondere namen zoals Vermentino,  Roussanne en Nielluccio. Veel wijnboeren bezochten we overigens zelf deze zomer! Ze maakten zo veel indruk dat ze nu een van de wijnthema’s in de SvW-studio vormen. Vergeet het niet, 56 wijn variëteiten maken:

  • 840 miljoen flessen per jaar
  • 2.600 structuren (1792 privé kelders, 230 coöperatieve kelders, 588 wijnhandelaren)
  • 90.000 hectares: welke 1/3 van de Languedoc-Roussillon wijngaarden vertegenwoordigd
  • 65% van alle Franse IGP wijnen
  • Grootste Franse wijnexporteur in volume
  • Vijfde exporteur wereldwijd in volume
  • 20.000 wijn bouwers en medewerkers

Sopexa
Maar niet alleen het Zuid-Franse deel was present, zeker niet! Sopexa pakte dit jaar uit met een landenpaviljoen vol lekkers!

Daar  liepen we zowaar, zo maar Astrid en Bruno Béchard tegen. Wat een plezierig stel. Vanuit de Citroen HY verhandelen zij hun  delicatessen. Ook op de zaterdagmarkt in Hilversum! Dat schept perspectief.  Dit is hun site: souvenirs-de-france.com

Hier lees je alles over de geschiedenis van veel Franse lekkernijen en je doet machtig veel inspiratie op! Lekker creatief!  Al bijna tien jaar zijn zij bezig hun Franse kazen, worstjes en boters op hun unieke manier aan de man/vrouw te brengen. Met veel succes.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EZmIOCzE4fw&w=420&h=315]

Naast hun stond  Nathalie Plessis van de Cider! En de Calvados! Heerlijk. Zij was naar Utrecht gekomen voor de appelsap, de cider en de calvados die ze maken van de appelmost van duizenden appelbomen in hun gaard.  Het luistert bij appelsap en cider al net zo nauw bij het kiezen van het juiste ras als bij wijn!
Naast deze ambachtelijke gemaakte fruitdranken houden ze hier een echt theatre waar regelmatig, allerlei uitvoeringen te volgen zijn! Bijzonder. Thuisbasis Normandië! In het hart van het park “Du Perché” distilleren ze hun eigen Calvados die vervolgens drie jaar minimaal op eikenhouten vaten moeten rijpen.

IMG_4273Franse kwarteleitjes, van Caillor Kwartels, Bourgogne van Albert Bichot en een uitstalling van olie, azijn en mosterd. We waanden ons echt in Frankrijk.
Viticlub, een gilde van 25 Franse producenten uit een aantal vooraanstaande wijnregio’s van Frankrijk presenteerden naast hun ‘core business’ ook foie gras, tapenades en honing onder andere. Je werd er echt heel erg hebberig van!
De volgende oerFranse presentatie is op 20 januari tijdens de grootste wijnbeurs voor Franse wijnen: France –Vins! In het Amsterdamse wijnhotel : Casa 400!

Een gastronomisch middagje liep ten einde! Geweldig makkelijk zo met in de Utrechtse Jaarbeurs! Om half zes zaten we weer in de trein!