Een handvol wijn uit de heuvels van Bergerac // deel 2

Een handvol wijn uit  de heuvels van Bergerac // deel 2

In November bezochten we (SvW) Montravel, Pécharmant, het Maison des Vins in het oude Bergerac, Monbazillac en Trémolat.
De beginnende en gevorderde wijnkenner zien we twijfelen. Trémolat? Appellation Trémolat Protegée?
Ha, neen, dat was onze laatste avond die we fijn doorbrachten in de warme beslotenheid van restaurant Le Vieux Logis! Mocht u inmiddels overtuigd zijn, dat Bergerac een bezoek waard is, dan raden we u aan daar wat Euro’s achter te laten!

Montravel
In 1622 lag het wat in de hoogte, het dorpje Montravel, uitkijkend op de vallei van de Dordogne. Zagen ze het leger van Lodewijk XIII aankomen, toen het kwam, zag en het vervolgens van de kaart veegde?
Dat was toen, maar nu slechts 52 kilometer van de stad Bordeaux verwijderd, grenzend aan de Côtes de Castillon de buurman van St. Emilion, is het back in business.  Maar geen Bordeaux appellatie voor deze streek! En dat willen ze ook helemaal niet! Ze zijn Montravel en daarmee één van de vele appellaties van de Bergerac.
De witte wijnen van de Côtes de Montravel en Haut-Montravel zijn vooral zoet.  Aan de basis van het wit ligt sauvignon blanc vaak op hout voor droog en sémillon voor zoet. Geen rood?
Toch wel, maar met een slag om de arm, want  als de wijn niet door de plaatselijke keuring komt, dan geen AOP Montravel, maar een Bordeaux grand ordinaire, gemaakt van  merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en côt (=malbec)

Proef je de rode wijnen van Montravel dan, kan het zo maar zijn, dat de wijn in je glas rijper en al wat ouder is. De goede wijnen uit dit gebied barsten van het volle, donkere fruit, met een vanilletoets. Je drinkt ze bij voorkeur niet te jong.

Witte wijnen zijn droog – aromatisch en hebben veelal gerijpt op de lie. (Het dode gist :)). Of zoet, lichtzoet van overrijpIMG_6845 fruit, dan geschonken als aperitief of likeurachtig zoals de Haut Montravel Blanc Moelleux.

Saussignac
Ik herinner met het diner met Thierry Daulhiac van Château le Payral. Een sympathieke wijnboer. Hij had verrukkelijke wijn voor het nagerecht meegenomen. Een juweeltje. De wijn :).

De druiven in de Saussignac zijn muscadelle, sauvignon en sémillon.
De wijngaarden liggen hier op steile hellingen die zich koesteren in de ochtendnevel van de Dordogne, die als een zachte douche door de wijngaarden waart, waarna de zonnestralen de druiven drogen. Een uitgelezen toneel voor de wijnmakers die hier hun vloeibare gouden drank fabriceren.

Pécharmant.
Is heIMG_6879t de samenvoeging van Pech en Armand? Pech is Keltisch en duidt het op het reliëf van de heuvels.  Was Armand de edelman die deze grond bezat? Het is één van de oudste wijnstreken van de Bergerac. Al in de elfde eeuw bestond hier een wijngaard, eigendom van de kasteelheer van de Bergerac. Maar ook meer naar het noorden in de parochie Saint-Martin was een wijngaard.  Sinds 1946 draagt het de appellation Pécharmant.
De wijnen hebben een typische eigen terroir! De bodem is zand- kiezelgrond ontstaan door veranderingen  in de granietrotsen van het Centraal Massief. Klei en ijzer kwamen onder de grond terecht. Deze diepe en ondoorlaatbare laag noemt men ‘tran’! Wijnen uit deze streek zijn altijd rood! Vol en houtgerijpt!

Monbazillac
Volgens de legende zouden de monniken van Saint-Martin, die teveel bezig waren met hun andere taken, hun wijngaarden verwaarloosd hebben, zodat de schimmel  Botrytis Cinerea  zich hier  kon nestelen.

Het is ontegenzeggelijk de bekendste van alle wijnen uit de Dordogne. De wijngaard, verdeeld over de zuidkant van de vallei van de Dordogne, is ook een van de oudste van de streek. Opvallend  is dat hij naar het noorden gericht is!  Het grondgebied van Monbazillac strekt zich uit over  3600 ha en vijf gemeentes.
Monbazillac kun je jong drinken, maar hij wordt beter als hij kan / mag ouderen. Een Monbazillac van 15 of 20 jaar oud is normaal. De smaken zijn dan extreem geprononceerd.  De wijn kan, schrik niet, onder de juiste omstandigheden wel honderd jaar bewaard blijven.

Als je hem drinkt, drink hem koel, maar niet koelkast koud!
Heb je er toevallig een in de kelder?
Opvallende jaren zijn 66, 67, 75, 82, 90, 95,97, 01, 09 en 2010!

Voel je nu plotseling een onbedwingbare behoefte opkomen om naar de Bergerac af te reizen, dan kunnen we dat goed begrijpen. Dat kun je doen, je kunt vliegen op Bordeaux en dan een autootje huren bijvoorbeeld. Of beter nog naar Bergerac. Want dat kan ook.

Maar je kunt ook zondag 26 mei naar het Mövenpick in Amsterdam. Daar staan ze op de Zomerproeverij van Perswijn. Met een complete delegatie!

 IMG_6937IMG_6824IMG_6827