Een jaar door de Ahr

Een jaar door de Ahr

Als we nu naar de Ahrstreek zouden mogen afreizen, dan komen we in een wijnstreek uit waar de loten op dit moment langzaam uitlopen! Een fijn gezicht. Nieuw leven komt eraan! Mensen vergissen zich soms stevig als ze praten en dromen over het romantische bestaan van een wijnboer! Of er romantiek aan te pas komt, tja dat zou zo maar kunnen, maar het is een zwaar leven! 24/ 7 maak je je zorgen over alles wat er in de wijngaard of in de kelder fout kan gaan. De nachtvorst aanval aan het begin van deze maand is hier een hard voorbeeld van.

Het leven van de wijnboer

De wijnboer–maker, heeft nooit niets te doen. In november, voordat koning Winter binnenkomt, start het snoeien van de wijnstokken. Eerst de zogenaamde vorstharde stokken als de riesling, later de vorstgevoeligere rassen zoals de dornfelder en portugieser. (Portugieser en Dornfelder kun je bij SmaakvanWijn kopen!). In de kelder is het druk. De gist zakt uit naar de bodem van het vat. Klaar met zijn werk. Het suiker is (grotendeels) omgezet in alcohol en koolzuurgas.

Dan komt de lente

In het voorjaar is er tijd voor herstelwerkzaamheden in de wijngaard. Palen vernieuwen, draden opnieuw aanspannen en ingestorte muurtjes opnieuw opbouwen. Kostbaar werk dat heel veel man/vrouwuren opslurpt. Ook de wijnstokken zelf moeten verzorgd worden. Bijvoorbeeld het stampoetsen! Dit gebeurt door de zogenaamde jonge waterscheuten te verwijderen. De stok vraagt om geleid te worden en de bodem wil bewerkt worden. In de kelder staat de eerste wijn al klaar om op fles te gaan!

Zomer … vakantie…

Dan begint de zomer! Vakantie! Voor ons ja, fijn om hier te zijn. Maar geen vrije tijd voor de wijnmaker. Hij werkt in de wijngaard en bindt jonge scheuten vast. Lange scheuten worden gesnoeid en rond de beginnende druiventros wordt blad weggehaald. Nu kan er voldoende zon en lucht bij komen. Dit is een extra stimulans om te rijpen en voorkomt schimmel. Maar teveel blad weghalen is ook niet okay, dat geeft kans op zonnebrand. Eind juli begint zo’n beetje de groene oogst. “Grünen Lese” en “Vendange vert” genoemd in respectievelijk Duitsland en Frankrijk. De resterende druiven die blijven hangen zullen uitgroeien tot rijpe, mollige en gezonde wijngrondstof.

Het najaar in de Ahr

Als we pas in de herfst weer naar de Ahr mogen reizen, dan is het hier onvoorstelbaar druk. De oogst moet naar binnen! Hier werken ze niet met machines, alles gaat nog met de hand. Tijdrovend en zwaar! Vervolgens duiken ze met z’n allen de kelders in. Er wordt nieuwe wijn gemaakt! Is er dan nooit tijd voor ontspanning? Jawel hoor, met de herfst mee komen ook de wijnfeesten mee geslopen 🙂 Kijk maar eens op deze site! Weinevents van de Ahr!

Wordt vervolg langs de Ahr!