Een kijkje in wijnland Zuid-Afrika

Een kijkje in wijnland Zuid-Afrika
zuid-afrika

Ben je ook zo gek van Zuid-Afrika en van de wijnen van dit mooie land? Lees dit dan maar eens.  Gisteren geplaatst in het online Zuid-Afrikaanse wijnmagazine Winemag. co. za: A beginner’s guide to South African wine

Een interessant stuk over het verleden en het heden van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Over de tot standkoming van de KWV. De herstructurering van de wijnindustrie. Een afname van de witte druivenrassen in de negentiger jaren. En een totale krimp van zo’n 8 % in de afgelopen 10 jaar. Tot het huidige areaal van 92.000 ha nu.

De laatste jaren is er echter ook een groeiende waardering voor oudere wijnstokken. Een Old Vine-project is aan de gang met een Certified Heritage Vineyards-zegel. Dit label wordt bevestigd aan flessen wijn afkomstig van wijngaarden die meer dan 35 jaar oud zijn. Hoe bijzonder!
Opvallend is ook dat er eind vorige eeuw, zoveel witte druiven verbouwd werden (84%). Nu is die verhouding meer in balans. 55 % witte en 45% rode variëteiten.

Je vindt het hele artikel ‘ A beginner’s guide to South African wine’ op het internet. Het bestaat uit twee delen. Echt de moeite waard.  Waarbij het tweede deel zich voornamelijk toe spitst op  wat je in het glas kunt verwachten. Part 2: What to expect in the glass