Een koninklijke druif voor de Kings Wine!

Trockene Silvaner, Scheureben und Rieslinge sind seit Generationen unsere Spezialität! Das Stammhaus unserer Familie steht in Iphofen, dem historischen Schatzkästchen Frankens. Gipskeuper prägt das Terroir unserer Grossen Lagen, von denen der Julius-Echter-Berg die berühmteste Lage ist. Dort pflegen wir behutsam unsere Reben, ernten wunderbar reife Trauben und begleiten das Entstehen unverwechselbarer Weine, die Ihr Leben bereichern sollen.”

spatburgunderDaarmee opent de website van de Familie Hans Wirsching! Zomaar een Duitse Winzer die met liefde en passie druiven zoals spätburgunder en silvaner verbouwt.

Waar? In Duitsland, in het Frankenland!  Volgens Hugh Johnson’s gids 2012 een gebied met kenmerkende droge wijnen waar van vooral de Silvaner zeer bekend is. Merendeels gebotteld in de traditionele buikflessen (Bocksbeutels).

Würzberg

In het centrum Würzburg is het goed toeven. Het is een van de grote wijnsteden van Duitsland. Met  in zijn hart drie schitterende domeinkelders die respectievelijk eigendom zijn van de Beierse staat – de Staatliche Hofkellerei -, een kerkelijke liefdadigheidsinstelling het Juliusspital en een burgerlijke  het Burgerspital. De stad herbergt ook het bijzondere Weingut am Stein van Sandra en Ludwig Knoll. weingut am stein

De Staatliche Hofkellerei ligt onder de prachtige Residenz van de vroegere vorstbisschoppen, waarvan alleen de plafondschilderingen van Tiepolo al voldoende reden zijn voor een bezoek aan de stad. Verder vind je er de vesting Marienbueg, de grote Barokke brug over de rivier en de drukke Weinstuben, waar al de wijnen kunnen worden genoten met bij passend smakelijke voedsel.
Belangrijke producenten zijn hier Juliusspital, Löwenstein en Wirsching in Iphofen. Wirsching heeft maar liefst 72 ha wijngaarden in voornamelijke Erste Lage op de Julius-Echter-Berg, op de Iphöfer Kronsberg en het Iphöfer Kalb. (Bron de Wijnatlas 6de ed.)

Weingut van Hans Wirsching
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LPm4YvtydAc]

Op het wijngoed van Wrisching worden de druiven met de hand geplukt. De witte wijn wordt gemaakt in RVS cuves, maar de rode wijnen gaan in het Eichenfass en worden op barrique opgevoed. 38 % van de wijngaarden van dit domein is beplant met Silvaner.

Leuk weetjes allemaal en het leidt ook ergens naar toe:
“Dit huis is uitgekozen om op 30 april, de kroningsdag van prins Willem Alexander, gedronken te worden!

De Riesling  van oude stokken van Iphofen zal de “King’s Wine” worden. De opmaat voor de “King’s Speech”?

Bron: Helmut Hetzel, Den Haag