Een Magister Vini uit de Provence

Jan VegterEn daar is dan eindelijk het bruggetje. In de jongste PW. Ik stuit erop als ik de lessen voor de nieuwe week aan het voorbereiden ben, die onder andere over het zuiden van Frankrijk, de Languedoc-Roussillon, de Provence en de Rhône zullen gaan. Het bruggetje naar de ‘jongste’ Magister Vini.Hoewel ik me graag verdiep in het Duitse wijnblad Vinum, in de online gepubliceerde artikelen van Jancis Robinson en ander ‘foriegn affairs’ blader ik PW iedere maand door op zoek naar de artikelen over wijnstreken en steekhoudend nieuws.

Ditmaal sla ik mijn slag in de Provence. Deze oude wijnstreek  – zo’n 600 jaar voor Chr. begonnen in Massalia, het huidige Marseille – vinden we hemelsbreed en met een korrel zout tussen Nice tot aan voorbij ten westen van deze havenstad. Toeristisch een grote trekpleister, alsmede voor hen die een tweede huis ambiëren tussen de zonnebloemen en lavendel van Vincent van Gogh.

Maar natuurlijk ook voor de wijn. Het zachte roze van de soms prettig elegante wijnen heeft menig glas al van binnen gezien. Zo ook hier aan de randen, aan de uitlopers van het Gooi, waar de Utrechtse Heuvelrug al zichtbaar is, heeft men de nieuwste roze rage AIX al weer gretig omarmt, waarbij de oude Ott daarbij genadeloos als een afgedankte pop in een hoek gesmeten is. Smaak doet er niet zo toe 🙂

IMG_1626Dus ja, bekend van de Côte d’Azur, de garrique, elegante rosé, de kleuren en de parfum. Maar er is meer. Zoals bijvoorbeeld de rode wijn uit de Provence. Rood van ‘inheemse’ rassen zoals carignan, grenache en mourvèdre. En de wereldse cabernet sauvignon. Er is wit, niet zo veel misschien, maar soms toch spannend van rolle en bourboulenc. Zoals in Cassis, zoals in Bellet. Echter, jammerlijk genoeg nauwelijks in Nederland verkrijgbaar.

Terug naar PW en het uitgebreide artikel over de Provence. Naar de schrijver dezes. Jan Vegter. Als wijnliefhebber rondde Jan in zijn leven al menig wijnstudie af. De bekroning op zijn kennis is toch wel de titel Magister Vini die hij aan het eind van dit jaar aan zijn naam hoopt toe te voegen. Hiermee is hij  dan de zesde MV in Nederland. Nee, het schiet niet hard op  met deze groep. Jans afstudeerscriptie gaat over – hoe kan het ook anders – de Provence. Een volgens Jan onderbelichte Franse wijnstreek.

Geen sinecure want het huidige afstudeerniveau voor MV in opleiding heeft een stevige hoogte bereikt en scripties dienen inmiddels op wetenschappelijke wijze ingericht te worden.
Zodat de juiste verbanden gelegd kunnen worden en gefundeerde conclusies getrokken als opmaat voor strakke aanbevelingen. Aldus geschiedde.
Jan is er klaar mee. Getuige zijn gedegen artikel weet hij goed waar hij over praat!
Gefeliciteerd Jan, wat een prestatie!