Een masterclass voor Dom Perignon

Een masterclass voor Dom Perignon

In het noordoosten van Frankrijk vinden we de beroemde bubbelplaatsen Reims en Epernay. Niet alleen beroemd vanwege de schoonheid van de wijn, maar zeker ook bekend vanwege de culturele erfenis.
Zo vinden we in Reims de Chathédrale Notre-Dame de Reims. De Gotische kathedraal waar vele Franse koningen zijn gekroond. In 1108 vond uitzonderlijk de kroning van Lodewijk VI, ook wel de Dikke genaamd, elders plaats. In Orléans. Het was geen omen. Lodewijn VI zou dertig jaar aan de macht blijven.

Ook de Abbaye et Basilique de Saint-Remi staat in Reims. Het klooster en de bijbehorende basiliek zijn in Romaanse stijl gebouwd. Hier hebben veel Frankische koningen hun laatwijnreis april 2008_13ste rustplaats gevonden.

Maar natuurlijk komen we hier ook voor de wijn. Het leuke van de Champagne is dat het vanuit Nederland makkelijk bereikbaar is. Je bent er zo. Ook met de trein overigens. Het station is simpelweg in het hart van Reims.
Wil je de Champagne goed verkennen, dan kun je kiezen uit maar liefst vijf verschillende routes. Meer dan 600 km aan tochten door het heuvelachtige landschap, langs kleine lokale wijnboeren die alles, maar dan ook alles over de champagne kunnen vertellen!

Daarnaast ben je natuurlijk heel goed af in het wijnmuseum van Verzenay. Het Musée de la Vigne in de Phare van Verzenay. Een vuurtoren als promo! In 1999 opende het Musée de la Vigne er zijn deuren.

wijnreis april 2008_38Het museum geeft de bezoeker een goed beeld van alle facetten van de champagneproductie: terroir, klimaat, geschiedenis. De opstand van ‘les récoltants’, de wijnboeren, tegen de rijke handelaars ‘les négociants’ en de phylloxéra-epidemie, die in 1911 de helft van de wijnstokken van Champagne verwoestte geven ook de andere kant van de medaille weer!  Kijk zelf ook eventjes op de website van het museum.

De toeristische route van de vallei van de Marne is één van de mooiste champagneroutes uit de streek. Zij brengt je naar Piekeriaanse dorpjes langs de oevers van de Marne. Van Epernay gaat het noordwaarts naar Champillon en Hautvillers, waar Dom Pérignon in de vredige stilte van het klooster Saint-Pierre rust. Denk niet dat hij echt de ‘uitvinder’ van de bubbels is geweest! Hoewel hij het proces zeker verfijnd heeft en hij zou ongetwijfeld genoten hebben van de Engelse masterclass ‘Sparkling Wines’!

“A master’s degree in making sparkling wine has been launched in the U.K. on the back of the English wine industry’s rapid expansion.

The University of Brighton in southern England announced the Master of Science in Viticulture and Enology degree, which will begin in September.” Bron: wine-searcher.com

logo_champ_rgb-150x150Tot slot – doe je mee met het zomerwijnspel van Smaakvanwijn.com ‘Franse Wijnen met stijl’? Dan is dit de vraag voor de letter van vandaag: In de Montagne de Reims verbouwen ze hoofdzakelijk – maar niet uitsluitend –  één druivenras. De eerste letter van de kleur van het ras (Franse benaming) heb je nodig om over enkele weken de zin compleet te kunnen maken.