Een reisje door de Ahrvallei

Een reisje door de Ahrvallei

Het wijnbouwgebied Ahr

Ahrtal

We komen er zo vaak. We missen het nu zo erg! Even dat  lange weekeinde afreizen naar dit noordelijkste ‘anbaugebiet’ van Duitsland. Serieus, daar kan geen weekje Ibiza tegenop! Iedereen is weleens in de Efteling geweest toch? Wel, de sprookjesachtige sfeer daar is ooit mede ontworpen door Anton Pieck. En als je in de Ahrvallei bent, dan vind je deze idyllische sfeer terug.

Ahr en de Rijn

Ahrtal

Het Ahrdal is gevormd door een van de zijrivieren van de Rijn. De Ahr ontspringt bij Blankenheim en stroomt bij Sinzig grote broer Rijn in. Blankenheim is leuk om te bezoeken, een klein centrum, authentiek en prima voor de  lunch als je de Ahrsteig wilt starten. Niet alleen wijnliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen! Nee, wandelaars, culinaire liefhebbers, natuurvrienden voor iedereen is er meer dan genoeg aan pracht te vinden. Over wijn gesproken, wel de druiven die in de Ahr op de soms extreem steile hellingen met veelal een leisteenbodem, zich warmen in de zon, zijn zeker niet alleen maar wit!

Druivenrassen

Blauwe druiven als de bekende spätburgunder,  de frühburgunder, maar ook de portugieser en de domina (herrin in het Duits genoemd). Weleens van gehoord, van die laatste? Het is een kruising tussen de portugieser en de spätburgunder. In de wijn brengt het veel kersenaroma. Ook de regent, de dornfelder en dunkelfelder om er nog maar eens enkelen te noemen, worden verbouwd. Dunkelfelder is een roodvruchtvlezige druif. Een kruising tussen de portugieser en een teinturier waarvan ik de naam niet weet. De druif wordt voornamelijk ingezet om kleur te geven, of om het restsuiker in de wijn te verhogen. Ik spreek niet uit ervaring, maar de volgende keer in de Ahr ga ik op zoek. Met een lantaarntje, want er is niet meer dan 2 hectare van deze druif te vinden in de Ahr.

kronkelend zijn weg vinden

regent

De Ahr kronkelt zich een weg door de vallei. Als je er nog nooit geweest bent, is het leuk om bijvoorbeeld bij Ahrbrück de autobahn af te gaan. Bij Nijmegen de grens over richting Bonn is het ruim drie uur rijden vanuit Soest. Je zult verbaasd staan als je ziet hoe steil de wanden van de ‘weinbergen’ zijn, als je de vallei in rijdt. Het klimaat is over het algemeen heel aangenaam. Ongeveer 1500 zonuren op jaarbasis zorgen voor uitstekende groeiomstandigheden van de druiven en voor een heerlijke, sfeervolle omgeving voor ons mensen. Ook de winters zijn vrij mild. Al met al stelt het de wijnboer en de wijnmaker in staat om fantastische wijnen te maken.

Romeinen

Ahrtal

In de tijd van de Romeinen was de Ahrvallei al een wijnbouwgebied. Zij hebben de eerste wijnstokken aangeplant. Nu is het een van de belangrijkste rode wijngebieden van Duitsland. Een schatkamer vol wijn, in een landschap vol natuurlijk plezier! In de wijngaarden wordt overdag de warmte opgepakt door de kale rotsen, het verweerde leisteen en de muurtjes van de wijnterrassen. Deze warmte geven ze in de nacht terug aan de wijnstokken die zich hier in koesteren. Vergelijk het met vloerverwarming. Zo worden de druiven continu warm gehouden. Zomers kan het zo warm zijn, dat de wijnboeren zich terugtrekken in de middag, in de schaduw van hun slaapkamer.

Zo tijd om de Ahr door te trekken! Wordt vervolgd.