Een 'Sektische' mijlpaal!

Een 'Sektische' mijlpaal!

Een mijlpaal voor de Oostenrijkse mousserende wijn!

De Oostenrijkse drietraps kwaliteitspiramide 2014 zal de mousserende wijn geschiedenis in gaan als uitvinding voor de Oostenrijkse Sektwirtschaft. Onder leiding van het Oostenrijkse Sekt Comité, net opgericht in 2013, met de energieke deelname van de mousserende wijnproducenten zelf, is de structuur van deze kwaliteitspiramide voor Oostenrijkse mousserende wijn vastgesteld. De hoogste categorie in de piramide is op één lijn met de hoogst vastgestelde normen die gehanteerd worden door ’s werelds grootste mousserende wijnen – zoals Champagne of Franciacorta – en in bepaalde aspecten, gaan ze hier zelfs voor de overtreffende trap!

Niveau 1 gaat uit van strengere minimumeisen voor Oostenrijkse mousserende kwaliteitswijn, Het garandeert vooral de Oostenrijkse herkomst van de druiven en de basiswijnen evenals een minimale rijpingstijd van 9 maanden op de lies. Op het tweede niveau moeten mousserende wijnen worden geproduceerd volgens de traditionele methode dus met een tweede gisting op de fles. De druiven en de basis wijnen zijn daarbij afkomstig uit een generieke wijnbouwgebied en de rijpingsperiode op de droesem is in ieder geval 18 maanden. Bij de hoogste categorie – met een tweede gisting op de fles – zijn de druiven uitsluitend geplukt van wijngaarden in een afgebakend wijngebied zoals Poysdorf, Langenlois, Gols en Gamlitz. De positie van de wijngaarden moeten bekend zijn. Deze mousserende wijn kan niet eerder op de markt komen dan na een minimum van drie jaar na de oogst.

logo_champ_rgb-150x150Elk niveau moet aan zekere kwaliteitsnormen voldoen. De nadruk ligt hier op het werk in de wijngaard, de oogst, met de hand plukken, opbrengst en de manier van persen. Criteria voor de sprankelende basis wijnen en voor de verificatie en controle van de kwaliteitsniveaus worden deze maanden verder ontwikkeld en in detail vastgelegd. Deze gaat gelijk op met de marketingstrategie die men samen met “Österreich Wein Marketing” heeft ontwikkeld. Voor de omlijning van de drie trappen, de voorschriften en voorwaarden, vind je hier de link: pijl twee