Een uitstapje naar de Languedoc

Een uitstapje naar de Languedoc

Languedoc

Ik leg een oude wijnatlas, niet van Hugh Johnson naast de allernieuwste, wel van Hugh Johnson en ik kijk naar de kaarten, zie de woorden die zinnen vormen.
Wat is dat gebied opgekomen de afgelopen jaren! In Onno Kleyns ‘Weg van Wijn” blader en lees ik. Over de Limoux waar de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan zo goed merkbaar is. Waar ze  nationale en internationale roem hebben verworven met hun spannende mousseux. Maar hij praat verder niet over dit pareltje, nee hij vertelt op eigen wijze over zijn aanwezigheid in het ‘dramatische 2004’ in de Limoux. Gelukkig the wine wasn’t to blame! Zijn woorden over de kort op houtgerijpte Grenache blanc 2008 spreken me aan. “Vol”, schrijft hij, “rijk, met gele appel, citrus en vanilla”.  Het water  loopt je in de mond. Ik kan het je aanraden, het boek, niet perse voor de wijnen die aan de verhaaltje gelinkt zijn, maar wel om de beschrijvingen die zo beeldend zijn, dat je – met een beetje fantasie – je daar waant, waar Kleyn de pen oppakt. “Weg van Wijn”. Met bij  ieder verhaaltje een wijnsuggestie 🙂Drome

Oud

De oude atlas zegt: “De Languedoc-Roussillon is de meest misbruikte wijnstreek van Frankrijk. En bovendien de grootste: in totaal ligt hier eenderde van het Franse wijngaardareaal, en toch komt er niet één wereldberoemde wijn vandaan. Het is  één van de meest ouderwetse, bekrompen en reactionaire delen van de Franse wijnwereld en tegelijk een van de meest levendige, moderne, extravagante en internationale. Tegenspraken kenmerken het hart van de Languedoc-Roussillon. We zijn in een klein dal ten westen van de Hérault. HIer is geen AC. Toen Aimé Guibert de grond in 1971 kocht, had er nog nooit een wijnstok gestaan. Dertig jaar later  horen de rode en witte wijnen van zijn Mas de Daumas Gassac tot de beste van de wereld. Ze hebben nog steeds geen AC  en worden als Vin de Pays verkocht.

🙂 Dream on…. Het is nog steeds Vin de Pays. Toen Aimé Guibert vernam over het aanstaande afscheid van zijn oude vriend Louis Kat, was zijn eerste reactie “mais mon Cher Louis, tu es beaucoup trop jeune pour la retraite!” Maar toch, het werken, zo zei hij, was nu aan de nieuwe generatie. Tegelijkertijd meende hij iets bijzonders te moeten doen voor de man die in 1981 het toen piepjonge en volstrekt onbekende domein ontdekte. Het was Louis Kat die als een van de eerste in het verhaal van Guibert geloofde. Een verhaal dat zeker in die tijd volstrekt uniek was, maar ook een risico in zich droeg. Mas de Daumas Gassac moest namelijk een ‘Grote Cru’ van de Languedoc worden, terwijl er hier in die tijd vooral Pinard werd gemaakt. Hij heeft het laatste oogstjaar dat Louis als actief wijnkoper op het domein kwam keuren, opgedragen aan hun allereerste importeur.
Mas de Daumas Gassac rouge 2011, Hommage à Louis Kat. (Bron: Okhuysen.nl)

IMG_0253Nieuw

In twee pagina’s beschrijft de oude atlas de Midi. Let wel, de ‘gekookte’ wijnen van Banyuls, de vins doux naturels van Rivesaltes, Maury en Banyuls nemen daar ook nog een deel van voor hun rekening. Hoe anders is dat nu, in de volledig herziene atlas van Hugh Johnson-Jancis Robinson. In maar liefst zes pagina’s met overzichtelijke kaartjes.

Kan het niet nalaten, hier komt het, luister: “De Languedoc is Frankrijks open achterdeur, haar smeltkroes, haar contact met zuidelijker klimaten. Hoewel het grootste deel duidelijk mediterraan is, staat het verre westen onder invloed van de Atlantische ocean. Alle hoogste, wildste wijngebieden worden op de kaarten in beeld gebracht. Het karakter van de wijnen verloopt van Rhône-achtig (of in elk geval door de Rhône beinvloed)  in het oosten naar iets dat qua bouw, zo niet kwaliteit meer op Bordeaux lijkt, in hogere en westelijkere wijngaarden.  Van de twee  belangrijkste appellations van de westelijke Languedoc is de Minervois  iets geciviliseerder. Het terrein is hier minder ruig dat van Corbières.”

En zo gaat het door, prachtig om te lezen! Bijzonder om je te realiseren wat zich hier de afgelopen decennia heeft afgespeeld!

In mei waren Languedoc wijnhuizen op de Perswijn Zomerproeverij 2013 in het Mövenpick aanwezig.

De domeinen

Bijvoorbeeld Domaine Clos Marie uit Pic Saint Loup. Sinds het oogstjaar 2011 mogen ze Grand Cru Languedoc genoemd worden, met druiven van de meest noordelijke wijngaarden. Christophe Peyrus en Françoise Julien hebben  hart voor de druiven. Voornamelijk grenache en syrah.

Ook over uit de Grand Cru Languedoc appellatie – de wijnen van Pech-Redon. Kruidigheid, zachte tannines, een viervoudige blend uit de zondoorstoofde wijngaarden voorbij Narbonne.

IMG_1086Chateau Ollieux Romais, uit de grootste appellation van de Languedoc: de Corbiëres. Zonnige en volle wijnen en ben je de wijnbouw zat, dan kun je hier altijd nog de indrukwekkende Kathaarse kasteelruïnes bezoeken.

Uit de westelijke Languedoc is Domaine Les Emniades uit Saint Chinian over. Faugères is aanwezig. Het gebied dat uitkijkt op Béziers wordt gepresenteerd door Château de la Liquière en Domaine de Clovallon. Er zijn er nog veel meer. Het is een mooi gezicht! Deze verzamelde  Languecoc!

Als laatste noem ik – overgekomen uit Collioure – Domaine la Rectorie, met drie sterren opgenomen in de enige echte wijngids, die van Hugh Johnson. Exact wordt hier uitgelegd tot in de kleinste details, hoe de wijnen hier gemaakt worden! De modern Rimage, rijpend in volle tanks – beschermd tegen zuurstof-  en de traditionele geoxydeerde versie. Een prachtige wijntheorie les voor het wijncollege!