Een wijngesprek met Gabrielle Salvatore

Een wijngesprek met Gabrielle Salvatore

IMG_2844Haarlem, de op twee na  grootste stad van Noord-Holland. En een van de grootste steden van Nederland. In 1245 kreeg het stadsrechten van Willem II van Holland en groeide en bloeide de stad voorspoedig.

Haarlem. Nooit kwam ik er zo vaak als die laatste week van augustus  dit jaar. In feite was de laatste keer eigenlijk toen onze huwelijksgetuige aan mannelijke zijde ook eindelijk eens besloot in het huwelijksbootje te stappen. De foto’s van ons op de trappen van het oude stadhuis zitten nog steeds in één van de bijna verstofte foto-albums.

Haarlem heeft de wijnwereld veel te bieden. Vorige week stond de inkoper van Vinites, Cathy Moerdijk al in het Wijngesprek. Dit keer is het een andere wijndame, één met Italiaanse routes. Goedlachs en hartstikke blond. Haar naam: Gabrielle Salvatore.

Eigenaresse – in het allerleukste straatje – van het allerleukste wijnwinkeltje – van de allerspannendste  wijncursuslocatie in Haarlem. In de Korte Houtstraat.  Best wel overdonderend. Alsof je in een andere land bent aangekomen, zo voelt het zodra je het groenste straatje van Haarlem instapt.

Als je op haar website kijkt, dan zie je een glimp van wat ik bedoel. Een website die ‘smoelt’. Als je dat zo oneerbiedig mag zeggen. Vrolijke foto’s, een obligatoire druiventros die niet misstaat in de looks van het geheel. Signora Salvatore als Hollands welvaren in het midden. Want, nou ja, je kunt veel van haar zeggen, maar niet dat ze zuidelijke looks heeft!

IMG_2817De winkel, annex cursusruimte waar ze mij ontvangt ziet er strak en reuze goed uit. Wijnbeleving alom. Een stap over de drempel en je bent in een ultieme wijnomgeving. Op de een of andere manier ziet het er allemaal ‘oud’ uit. Niet oud in de zin van afgedaan maar oud in de betekenis van warm, gezellig. Cosy, zouden de Engelsen zeggen. Een grote stevig tafel staat midden in de zaak geparkeerd. Goed voor denk ik zo’n 16 proevers. Weggewerkt aan het plafond hangen scherm en beamer. Als er gedoceerd moet worden, heeft Gabrielle alles bij de hand. Er staan dozen met wijn, schappen gevuld met flessen, er liggen  talloze wijnhebbedingetjes en veel  boeken. Achter in de winkel – het proeflokaal is een bescheiden keuken voor koffie en thee.
“Doe je geen wijnspijs dan?” vraag ik nieuwsgierig. “Jawel hoor, maar weet je aan de overkant zit Henk. Hij is eigenaar van  ‘In ‘t Goede Uur’ de kaas- en delicatessenwinkel. Ik werk nauw met hem samen. Dus als ik wijnspijs doe, of food&wine, noem het smaakstijlen van mijn part, dan is de buurman paraat met allerhande bijpassende hapjes”

Ook bij de jongste SWEN cursus, de eendaagse voor het Wijnvignet, zorgt de overbuurman voor een lichte lunch. Even een pauzemomentje in een hele leuke dag, waar de cursisten stevig door proeven.

IMG_2855Gabrielle zit nog niet zo heel lang in het leukste straatje van Haarlem zoals de inwoners de straat betitelen. Hiervoor had ze, in de verre omtrek bekend, de Bollenschuur! Daar verzorgde ze enorme proeverijen met alles er op en er aan. Tout Haarlem kwam over de vloer. De Bollenschuur, het wijnbegrip van Haarlem was achter het huis – een gerestaureerde theehuis uit de 18de eeuw –  waar ze met man en kinderen lief en leed deelde. En ach… het gaat soms zo als het gaat, daar woont ze niet meer. De Bollenschuur verruilde ze voor deze sprankelende wijnshop annex proeflokaal in de binnenstad van Haarlem. Op een steenworp van Okhuysen, op loopafstand van Vinites.

Er zit best veel ‘wijn’ in Haarlem vertelt ze. Toen ze begon zat zelfs het wijngezicht van Gall & Gall er nog. Birthe van Meegeren. Nu zijn er veel andere spelers in het spel, maar Gabrielle blijft er rustig onder. Het is dan maar zo, zegt ze. Ik kan er niets aan doen. Ik ben mezelf. Ik weet wat ik kan en ik geloof dat de mensen de weg naar de Korte Houtstraat inmiddels wel gevonden hebben.
Als Ik vraag of ze het niet moeilijk vindt haar cursisten steeds maar weer mooie, maar ook betaalbare wijnen voor te zetten, lacht ze.
“Nee hoor, dat gaat eigenlijk helemaal vanzelf! Ik ga regelmatig op reis, korte vakanties  of trips met een zakelijk doel. En altijd kom ik weer met bijzondere flessen terug. Ongemerkt eigenlijk! Laatst kwam ik terug met Malbec uit de Cahors. Je kent de streek in het zuidwesten van Frankrijk. De plaatselijke auxerrois – malbec – zorgt voor donkere volle wijnen. Ik tikte drie wijnen op de kop met een verschillend terroir. Fantastisch toch? Daar smullen de cursisten van.  Een andere keer was ik bij Henri Bourgeois in Sancerre.  Ik proefde zijn Sauvignon Blanc van toen al 5 jaar oud. Je denkt dat kan niet, maar de wijn was een openbaring! Romig, aards, een geweldenaar.  Dat ik daar mijn cursisten dan mee kan verrassen!  Dat vind ik een sport!”

gabrielle mozaiekIn de Nieuwe kerk,  een  hervormde kerk en een rijksmonument uit 1649, aan de overkant van het Kaasfondue Restaurant  naast de winkel van Gabrielle geeft ze twee keer per jaar een grote proeverij. Op zondag. Verbaasd kijk ik haar aan, mijn calvinistische roots uit een ver verleden trekken hun worteltjes samen. Ik mocht verdorie nog niet eens fietsen op zondag….Een gigantisch evenement waar geen druppel gemorst wordt! Daarom mag ze keer op keer weer terugkomen van de koster.

Gabrielle is niet altijd van de wijn geweest. Geboren in  Utrecht studeerde  ze vervolgens aan de NHTV (Hogeschool voor Toerisme en Verkeer) en reisde nadien door Europa, met standplaatsen in Israël, Spanje en in Portugal onder andere.  Gevolgd door een functie  als officemanager bij Elite Uitzendbureau en later als hoofd Reisleiding bij Evenementsreizen / D-Tours Vliegreizen. Hierop diende het startende moederschap, zich aan. Zwanger zijn, kind aan de borst en alle perikelen die er vervolgens bij hoorden. Met een lach en met  tranen. Met een vloek en gejuich.

Maar ook die periode gaat voorbij als de kinderen zo’n beetje allemaal op de lagere school beland zijn.  En daar, out of the blue blue blue sky, kwam toen de wijn.
Vinoloog  – periode Okhuysen (nu een collega) – de opzet van de Haarlemsche Keldermeesters – contacten bij Vinites en samen, toen,  met Cor Andriessen aan de slag.

IMG_2846Opeens was haar leven een wijnleven! Haar vinologendiploma van 2002 een uitkomst en Wijn a way of life! geworden. Met  een grote liefde voor  Italië, Apulië,  voor Vermentino uit  Ligurië  en Sardinie, ach gewoon van het hele land –  deed  ze in 2009 met succes de opleiding voor AIS, Italiaanse Sommelier.

Als we veel later dan  gepland afscheid nemen, zie ik de witte servetjes liggen waar ze me over verteld heeft! Over creativiteit gesproken. Zo laat je cursisten kennis maken met de kleurstof van een druif en met de bittere olie van de pitjes!
Wat maakt een cursus bij jou nou zo bijzonder vraag ik, met een voet al buiten.  Daar moet ze weer om lachen. Weet je, kijk maar lekker op mijn website! Daar staat het.  Onder elkaar. Een compleet dozijn!.