Een wijnraadseltje

Een wijnraadseltje
Proef

Momenteel ben ik druk bezig met de voorbereiding van het nieuwe wijnschooljaar. De SDEN-trajecten worden allemaal doorgelopen en veranderingen in de wijnwereld worden verwerkt. Veranderingen? Jazeker, de wijnwereld draait net als de aarde om zijn as en er ontstaan nieuwe inzichten in de wijngaard en in de wijnkelder. Druivenrassen die voorheen niet bekend waren, worden in het zonnetje gezet. Andere wijnen ontstaan en ga zo maar door.

Maar ook de voorbereiding voor de wijswijnspijscursus en de Ronde door Duitsland is in volle gang. We zijn nu terug van een lekker wijnreisje waar we verschillende Anbaugebiete bezocht hebben. Het langst bleven we in Baden. Bij Faber stuiterden we van de een naar de andere verrassing. Van Cabernet Dorsa tot aan de edelzoete in barrique gerijpte Gutedel. De chasselas uit Zwitserland. Voor een wijnreis in het zuiden van Duitsland is de Badische Weinstrasse een absolute aanrader.

En als je zo bezig bent, blijft het jammer dat op het internet, wat natuurlijk een heerlijke bron van kennis is, je toch zoveel fouten over zaken uit de wijnwereld ziet staan. Scheurebe dat een kruising tussen riesling en silvaner zou zijn, NEE! Scheurebe is een kruising tussen riesling en bukettraube. Of het gebruik van ‘Tocai Friulano’. Jammer, want dat is allang verboden. Sinds 2008 mag de naam Tocai hier niet meer voor gezet worden.  

Nu een wijnspijsraadseltje

Mijnheer X gaat naar een gerenommeerde wijnhandel om voor een diner met vrienden dat weekeinde, wijn in te slaan. Als aperitief gaat hij een frisse Blanc de Noir uit Rheinhessen schenken. Zijn vrouw wil hier wat toastjes met zalmsnippers en een drupje citroensap serveren.  Lijkt een goed plan. Dan komt het voorgerecht, heel geraffineerd: Bündnerfleisch met Raclettekaas gegratineerd. Mijnheer X heeft de wijn al in huis. Fendant. Moet kunnen toch?  De gedroogde ossenhaas onder het dekentje gesmolten raclette kunnen dat samen aan. Een lichte Spätburgunder zou eventueel ook kunnen.

Even een klein glaasje met consommé double tussendoor om de mond te schonen waarna het hoofdgerecht op tafel komt. Hier wil hij afgaan op het advies van de wijnverkoper. Als pièce, het hoofdgerecht gaan ze ossobucco maken. De Ossobucco Milanese is een stoofgerecht dat in de oven gaart. (Zonder tomaatjes hè!)

Het advies dat mijnheer X krijgt is als volgt: Kies voor een Italiaanse wijn! Tja denkt X, zover was ik zelf ook al gekomen. “Als ik u was zou ik uw gasten verrassen met de Sagrantino uit Umbria. Ze noemen deze wijn ook wel de ‘Umbriaanse Barolo’,” zegt de wijnhandelaar trots.

Maar is hij niet wat jong? 2019 heeft nog veel tannine toch? “Nee hoor, dat is prima. De tannine in deze wijn smelt samen met het zachte vlees.”
Mijnheer X aarzelt. Kijkt naar de schappen waar de Italiaanse wijnen glimlachen. Dan ziet hij een Valpolicella naar hem knipogen. ‘Ripasso valpolicella classico – bure alto’ leest hij op de fles. Een half uurtje later is hij weer thuis.

Epiloog

Wat kan jij toch fantastisch koken! En wat een heb jij een geweldige rode wijn bij dit vlees uitgekozen! De gasten en familie X genieten van een bijzondere avond! Maar met welke wijn is mijnheer X nu uiteindelijk naar huis gegaan? Wat denk jij? Stuur je antwoord maar op. [email protected]

Doe je mee?

Wijswijnspijs start overigens op vrijdag 10 september in de Wijnschool.

wijnproeven