Eend met een wijn van Neiss

Eend met een wijn van Neiss

Eendenborst en sinaasappel-karamel

Koeien wijnspijs
Pluismeer

Vroeg in de morgen lopen Bob en ik altijd in het bos. Vandaag liepen we zo saampjes in de buurt van het Pluismeer. Koetjes onder weg. Gezelligheid. Maar …. Plotseling waren we letterlijk vlees voor de muggen. Om gek van te worden, zoveel zacht zoemende vliegende ufo’s op Bobs rug, op mijn benen, mijn armen. Het is natuurlijk wel te verklaren, we hebben een zachte winter gehad, maar waarom ze nu opeens zo in het bos rond jagen. Ik weet het niet.
Het inspireerde mij wel om voor vandaag een gevleugeld gerecht te bloggen met een rode wijn.

Smaak van Wijn


Uit Duitsland. Nu denk je direct aan Spätburgunder of misschien Dornfelder. Maar nee, verrassend genoeg is deze wijn uit de Pfalz gemaakt van een blend van cabernet sauvignon en cabernet franc druiven. Het is de “That’s Neiss” van het gelijknamige Weingut Neiss. Waarom deze wijn? Omdat ik vind dat hij een goede match is bij het volgende recept:

Tamme eendenborst met een klassieke sinaasappelsaus

Dus naar de poelier of eventueel de supermarkt voor wildfond dit keer. Verder is het boodschappenlijstje als volgt:

Twee tamme eendenborsten of vier, hangt van het aantal personen af uiteraard.
Een kwart liter sinaasappelsap, vers uitgeperst.
Grand Marnier likeur, citroensap, beide een halve deciliter
Een halve deciliter karamel, een pot wild of gevogeltefond
Een klont boter.

In de keuken

De eendenborsten snij je kruislings in op de kant met de vetlaag. Niet te diep! Voor je het weet, zit je in het vlees met je mes. Peperen en zouten. De borsten leg je in een gloeiend hete pan op de vetlaag. Zo bak je die voorzichtig weg. Als hij bijna krokant is, draai je de borsten om, de andere kant kan nu mooi bruin bakken. Doe nu de  klont boter bij, als de boter gesmolten is, deze af en toe over het vlees heen spatelen. Het vlees moet bruin van buiten, maar zacht en sappig van binnen blijven. Laat het even rusten op het aanrecht voordat je het in dunne tranches gaat snijden en op de borden in de saus legt.

Saus maken

Als je de eend uit de pan hebt gehaald, blus je het braadvocht met de sapjes. De grand marnier, het sinaasappelsap en en het citroensap. Ik roer het dan goed door en giet het over in een andere pan. Het wildfond kun je er nu makkelijk bij gieten. Je kunt het geheel natuurlijk ook in de braadpan laten. Langzaam in laten koken tot de vloeistof mollig dik is. Hier voeg je de karamel aan toe. Zo heb je een waanzinnige saus gemaakt voor bij het tamme eendje.

wijnspijs

De saus als een spiegeltje op voorverwarmde borden gieten, hier komt de plakjes eendenborst op. Mooi waaiertje, dat ziet er altijd leuk uit.  Garnituur mag je zelf verzinnen. Aardappelcroquetjes bijvoorbeeld. En een lekkere salade. Of doe iets stoers met groenten 🙂

Variant op de wijn

Misschien vind je rode wijn te heftig bij deze saus, dan is een bijzonder alternatief de Gewürztraminer uit Rheinhessen of uit Alto Adige.