En de druif heet ….

En de druif heet ….

Druivenraadsel no 1

Op weg naar Frankrijk naar het lieflijke La Chapelle d’Abondance dat ligt in de Haute-Savoie op maar anderhalf uur rijden van het vliegveld van Genève. Dit traditionele boerendorp ligt pal onder de bijna 2500m hoge toppen “Cornettes de Bise” en “Mont de Grange”. Hier ligt het  relaxte Alpenhotel van Alke Staal. Esprit Montagne.

Het is een uitvalsbasis naar talrijke evenementen waaronder skiën natuurlijk niet een van de minste is. Ook een bezoek aan een kaasmakerij kan geregeld worden waar de Tomme de Savoie gemaakt wordt. Een halfharde ‘magere’ koemelkkaas. In de zomer kan ruim 800 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, variërend van moeilijk en lang tot eenvoudig en kort, bewandeld worden. Je kunt het je zelf makkelijk maken want zo’n 21 stoeltjesliften van Les Portes du Soleil zijn ook in de zomer geopend.

esprit-wijngaard-225x300Het Abondance-dal is een zeer vruchtbaar bergweidengebied in het Chablais massief. Beneden in het dal stroomt de Dranse op weg naar het Meer van Genève bei Evian. De plaatselijke gastronomie serveert heerlijke Savoyaardse spijzen, met natuurlijk een prominente rol voor de lokale kaas en de wijn!

Ja zeker, er wordt wijn gemaakt! Van de jacquère, de altesse en de mondeuse!

Deze laatste is, by the way,  tevens een van de ouders van de syrah! ‘t Ja, zo hoor je nog eens wat.

Bovendien het antwoord op raadsel no 1. Immers, je hebt een mondeuse noire en een mondeuse blanche.  Toegegeven, er is er niet veel meer van, maar in de Savoie kom je hem tegen! De inzendingen gisteren waren fenomenaal,  de antwoorden liepen uit één van pinot tot aan gamay noir à jus blanc tot aan garnacha.

De winnares is Laura Kaandorp, die na de tweede aanwijzing tot de goede conclusie kwam. Laura gefeliciteerd! De cadeaubon à € 39,= ter besteding aan een evenement in de Eerste Soester Wijnschool is je van harte gegund en komt je kant op!

 Let op: Druivenraadsel no 2 is vanaf zaterdag17 mei op te lossen! Succes.