'En route' pour Rasteau

rasteauHet zuiden van Frankrijk. Landschappelijke heuvelachtig ingericht, gevangen in het zwoele klimaat van de Middellandse zee en zinderend onder het esprit van het beroemde ‘joie de vivre’!

In het midden van deze regio ligt de bekende zonovergoten vallei van de Rhône. Bekend en beroemd mede door illustere wijnen zoals Chateauneuf-du-Pape.

Rijd je door het noordelijke deel van de Rhône met zijn steile hellingen, zijn syrah, zijn viognier, kom je na de stad Montélimar in de buikachtige fles die we Zuid-Rhône noemen. De wijnen uit deze streek waren al vroeg belangrijk voor de Romeinen en in het oude Rome dronken ze naar hartenlust van de “Vins de Vienne”.

Waar ga ik precies naar toe, wel naar Rasteau! Een klein plaatsje, niet ver van Avignon. Gebouwd op de heuvels met een werkelijk uniek panoramisch uitzicht. 1300 ha aan wijngaard, geteisterd – een groot deel van het jaar – door de harde, koude mistral. Het is niet voor niets dat hoge cipressen sommige wijngaarden omzomen. De wind biedt echter ook voordeel. Hij verdrijft de wolken en blaast de wijngaarden droog na een regenbui. Rotting van gewassen zul je hier niet snel tegenkomen.

In de huidige wijnwereld, waarin de kinderen van de vorige generatie aan de geboorte van de wijnen van nu staan, is Rasteau een van de leidende appellaties van de zuidelijke Rhône. Sinds 1944 is het al één van dé gebieden voor succesvolle versterkte wijnen.  Maar sinds 2010, na een langdurige strijd van meer dan 10 jaar, staat Rasteau nu ook voor een  eigen Appellation voor gewone wijnen! Een groot compliment voor de wijnmakers van dit Zuid-Franse gebied.

Een van de strijders voor deze appellatie is Ortas Winery geweest.ortas

Over zichzelf zeggen ze: “Ortas staat voor een ultieme samensmelting van ‘Traditie en Innovatie”.

Het bijna  90 jarige Ortas (1925) bewerkt 720 ha van de totale 1300 ha waarvoor de appellatie van Rasteau staat. Bij de oprichting van Ortas bestond de productie voornamelijk uit VDN wijnen, maar tegenwoordig maken de 80 wijnboeren zich vooral druk over de blauwe druiven voor stille wijnen met de labels AOC Rasteau, Côtes du Rhône en Côtes du Rhône villages. Stel je voor, 85% van de druiven wordt hier met de hand geoogst.

De wijnmaker, verantwoordelijk voor al dit moois is Alexis Cornu.  Hij kwam in 2008 bij Ortas terecht. Ben zeer nieuwsgierig naar 2012 in het glas, de kwaliteit van dit jaar wordt nu al vergeleken met dat van 2007!

Gisteren proefden wij als voorproefje  de Tradition van Ortas. Een blend van 70% Grenache, 20% syrah en 10% mourvèdre. Een perfect glas wijn. De 2011 is geweldig op dronk en kan een uitstekende begeleider zijn voor verschillende gerechten in het kerstdiner.

Naast deze sappige, soepele rode wijn is er rode Vin Doux Naturel van 100 % Grenache druiven. Tijdens dat vinificatieproces wordt er maar liefst wijnalcohol van 95% aan de wijn toegevoegd. Daardoor stopt de gisting en blijven de resterende suikers achter in de wijn, zonder verder te kunnen vergisten. Een wijn met de kracht van Chocolade!
Hmm, soms is er geen beter dan een ‘Wijn”-leven toch? 🙂