Even iets zoets :)

Even iets zoets :)

Zoek je onzin over druiven, kijk dan vooral op het internet! Tjonge jonge. Auxerrois zou uit Auxerre komen, Rivaner zou een kruising zijn tussen riesling en chasselas. Er wordt ook wel beweerd een kruising tussen riesling en silvaner. Ha ha, dat komt waarschijnlijk door de spraakklank. Maar sorry ook onzin. Er bestaat overigens wel een kruising tussen riesling en silvaner: de rieslaner.

Iets over zoete wijnen.

Er zijn de wijnen die versterkt worden met wijnalcohol zoals de Muscat de Beaumes de Venise, de zoete wijnen uit Banyuls, de Port. Ook ‘schimmel’ kan een handje helpen. Wijnen die ontstaan door schimmelactiviteit van de botrytis cinerea zoals we tegenkomen in de Bordeaux, in Oostenrijk langs de Neusiedlersee en bij onze oosterburen in Duitsland. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Druiven voor zoete wijn kunnen namelijk ook rechtstreeks van de wijnstok afkomen.

Passerillage

Het Franse woord voor het proces waarbij druiven aan de wijnstok worden gedroogd, verschrompeld of tot rozijnen inkrimpen, waarbij het suikergehalte enorm wordt geconcentreerd. De traditie van gedroogde druiven is bijzonder intensief gebleken in Italië. Een duidelijk bewijs van de lange levensduur die alleen wijnen met gedroogde druiven zouden kunnen bieden vóór de uitvinding van flessen met een definitieve afsluiting. Men had immers nog geen flessen en kurken.

nieuwsbrief

Vinum Reticum

De door de Romeinse geleerde Plinius de Oude (leefde in de eerste eeuw na Chr.) geprezen Vinum Reticum van Verona was vermoedelijk de voorouder van de hedendaagse zoetheden. In Italië is het door het hele land vrij normaal om wijnen van gedroogde druiven te maken. Denk aan de Vin Santo, de Amarone en Recioto uit de Veneto, aan de Verduzzo en de Picolit in Friuli of de Moscato di Pantellaria.

Of zoals men in Alto Adige de Moscato Rosa Passito DOC of Südtiroler Rosenmuskateller Passito DOC maakt. Een wijn waarvan de kleur varieert van rood tot helder robijnrood. De geur is aromatisch, terwijl de smaak zoet en vol.  Deze Alto Adige Moscato Rosa  Passito DOC is zeker een klasse apart.

In Frankrijk is dit indrogen veel minder gebruikelijk. Ja de Vin de Paille uit de Jura is er een. Deze traditionele zoete dessertwijn van de Jura, van op stromatten gedroogde druiven, is enorm geconcentreerd en intens. 100 kilo druiven leveren hier minder dan 18 liter most op. Wijnen met een enorm bewaarpotentieel. Heel bijzonder en vrij onbekend is de wijn uit Hermitage! Een Vin de Paille van marsanne druiven!
Tot slot nog dit Franse Weetje. De Muscat de Rivesaltes is nu een VDN, maar werd in de 19de eeuw anders gemaakt. Namelijk van druiven die aan de stok geknakt werden! Tja, tijden veranderen.