Even Pinot Gris doorgronden

SAM_3650Even terug naar de Alsace. Prachtig om daar nu te zijn, of over enkele weken als de herfst zijn intrede doet en de wijngaarden in een koperen gloed zal zetten. Een druif die bij uitstek past bij de herfst en ook bij wat meer winterse gerechten misschien wel, is de pinot gris. Een witte druif, maar de kleur van de schil neigt naar roze tot blauwgrijs als hij rijp is! Dat weerspiegelt zich in het glas. De kleur is goudgeel, oker soms wel. Fonkelend mooi.

Het is een echte persoonlijkheid deze druif. De gerechten die je hierbij serveert moeten hoog op smaak zijn. Met gemak begeleidt deze wijn namelijk ‘stevige kost’, normaal weggelegd voor rode wijnen. Zo kun je wild verwachten bij Pinot Gris, risotto gerechten  serveren, paddenstoelen uitproberen of genieten van kalfsvlees met een wat stevigere saus. Hij kan het allemaal hebben.

Herkenbaar in de Pinot Gris is vaak het wat rokerige aroma. Maar ook bijenwas, zuidvruchten, abrikoos, paddenstoelen en honing. De druif hoort tot de zogenaamde edele rassen in de Alsace. Samen met de riesling, de gewurztraminer en de muscat zijn ze de ‘Cépages Noble”.  Je vindt ze dus zeker terug op de 51 Grand Cru’s van de Alsace. Ben je er nog nooit geweest? Dan moet je beslist een keertje gaan kijken.

Bij de wijncursus voor het wijnbrevet van Smaak van Wijn in Soest, stonden deze week drie verschillende Pinot Gris op tafel. UIt Ammerschwihr hemelsbreed tussen Kientzheim en Katzenthal. Uit Bergholz in het zuiden en van Hunawihr, tussen Ribeauvillé en Zellenberg.  De wijn van de week ervoor, de Paul Buecher diende als  referentie. Pinot Gris uit Wettolsheim. Wijngaarden dus uit het hart van de Alsace.

IMG_2975IMG_2960De wijnen varieerden in smaak, maar ook in prijs. De goedkoopste was de Pinot Gris uit Hunawihr van de Cave Vinicole. Voor € 9,95 kwam deze wijn op tafel. In Nederland verkrijgbaar bij Boomsma Wijnkoperij. Geen hout gezien tijdens de vinificatie of de rijping. Na een moderne vinificatie op lage temperatuur ‘staat’ de wijn zes maanden op RVS. Een ronde wijn.  Het laat zich niet anders omschrijven. Plezierig. Een fijn alcohol% rond de 12,5 %. Frisse zuren, maar die zijn ook wel echt nodig om de wijn in balans te houden. Paul Buecher’s Pinot Gris is een plaatje, iets hoger in prijs deze Reserve Personelle, maar heel evenwichtig met mooie zuren, een rokerige toets, honing, aangenaam. Leon Gommers uit Soest heeft deze wijn in zijn portfolio.

Domaine Simonis  uit Ammerschwihr (in Nederland bij Biowijn) heeft zijn wijngaarden letterlijk aan de voet van de Vogezen. De huidige wijnmaker/boer Etienne name in 1996 het roer over van zijn vader. Nu samen met zijn vrouw Katja het gezicht achter  o.a. deze wijn.  Zij bezitten 7 ha en werken geheel  biologisch. De druiven, die met de hand geplukt worden, vergisten door de aanwezigheid van wilde gisten. Hele technische gegevens over deze wijn zijn de opbrengst van 46 hl/ha. Een restsuiker gehalte van 24 gr/l., een zuurgraad van 4,17 gram en een sulfietgehalte van 114 mg/l. Zo, ja ook daar verdiepen de cursisten zich in! Geweldig om het commentaar te bespreken. Omdat de groep altijd klein is, gaat het er lekker stormachtig aan toe.

IMG_2201De laatste wijn is van Eugène Meyer uit het zuiden van de Alsace. Meyer werkt biodynamisch! Ook hier gaan de gisten spontaan aan het werk, zonder toevoeging van  hun gecultiveerde soortgenootjes. Deze wijn is iets duurder dan de andere. Je vindt hem bij  de webwinkel Le Sarment. De druiven voor deze biodynamische wijn koesteren zich op de oostelijke hellingen van de Vogezen. Ze maken de wijn vol en zwoel, met exotische tonen.

Er is weer genoeg te genieten deze herfst! Nog een laatste SvWtip: zaterdag een prachtig kerstrecept wat je perfect met een van deze wijnen kunt combineren! kerst is er sneller dan je denkt! (Sprak zij blijmoedig met 30 graden op de thermometer :))

1 Reactie

  • joost molegraaf Posted 5 september 2013 13:49

    mooi & goed verhaal. Heerlijk om zo te genieten van de Pinot gris, die veel meer aankan dan veel mensen denken.

Reageren is niet mogelijk.