Export van Nieuw-Zeelandse wijn stijgt tot recordhoogte

Veelbelovende start van de oogst van 2015

Zou de Nederlander Jaco van Hensbergen er mee te maken hebben? Immers na een swingende start vorig jaar is hij allang weer terug naar het prachtige eiland precies aan de andere kant van de wereld. Zijn laatste daad voor Studio Smaak van Wijn was een bijzondere masterclass geven over – hoe kan het ook anders – Nieuw-Zeelandse wijnen!

Eigenlijk kunnen we niet wachten tot hij terugkomt, om deel 2 over ons uit te storten. Ongetwijfeld weet hij alles van de wijnexport van Nieuw-Zeeland die tot een tot recordhoogte is gestegen. Met een waarde van $ 1.37 miljard Nieuw-Zeelandse dollars, een stijging van 8,2%, is wijn het op vijf na grootste exportproduct van het land. Nederland is één van de belangrijkste exportmarkten voor Nieuw-Zeelandse wijnen. De exportwaarde steeg het afgelopen jaar dan ook met maar liefst 25%. De sterke vraag vanuit belangrijke markten is een goed voorteken voor de wijnmakers, die nu volop bezig zijn met de oogst van 2015.

“De positieve vooruitzichten op een oogst van uitstekende kwaliteit, hebben te maken met het prachtige zomerweer van de afgelopen maanden. De warme, droge zomer van 2015 heeft absoluut bijgedragen aan de groei en het rijpen van de druiven. Nu de herfst langzaam intreedt, voorzien wij een uitstekende, zij het kleinere, oogst in al onze wijn producerende regio’s”, aldus Philip Gregan, CEO van New Zealand Winegrowers.

“Hoewel we verwachten dat de oogst van 2015 aanzienlijk kleiner zal zijn dan vorig jaar, wordt de omzet komend jaar op peil gehouden door de voorraad van het oogstjaar 2014”, vult Gregan aan.

 konu sauvignon International Sauvignon Blanc Celebration 2016

Er is geen twijfel over mogelijk dat Sauvignon Blanc bijzonder is, zeker in Nieuw-Zeeland. Dit druivenras is verantwoordelijk voor de ontdekking van Nieuw-Zeeland als wijnland. Maar liefst 85% van alle geëxporteerde wijn uit Nieuw-Zeeland is Sauvignon Blanc. Om deze wijn nog meer onder de aandacht te brengen, wordt in februari 2016 de International Sauvignon Blanc Celebration (ISBC) georganiseerd in Marlborough. Van 1 tot en met 3 februari 2016 staat dit druivenras in de spotlights. Philip Gregan: “De International Sauvignon Blanc Celebration biedt iedereen in de wijnwereld de kans om samen te komen in Nieuw-Zeeland, om meer te leren over en te genieten van ’s wereld meest toonaangevende Sauvignon Blanc wijnen.”

Aankomende vrijdag is het voor de zesde keer dat er ook voor deze druif een ‘eigen’ dag wordt georganiseerd:

Vrijdag 24 april 2015 – Sauvignon Blanc Day #SauvBlanc

De dag zal in het teken staan van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc met proeverijen en acties in diverse wereldsteden. Iedereen wordt gevraagd op die dag te genieten van een #SauvBlanc en dit te delen op social media.

Wat wij gaan drinken aanstaande vrijdag? Yealands Estate Organic Single Block Sauvignon Blanc 2014. Met een proost op Nieuw-Zeeland, en op Jaco en zijn vrouw!

Bron: PB Pitch Communicatie & Prlogo nieuwzeeland wines

logo nieuwzeeland wines