Fenomenaal jaar Val de Loire

Fenomenaal jaar Val de Loire

loireLoire, een mooi persbericht!

29 oktober 2018, Amsterdam – In de Val de Loire gaat 2018 de boeken in als ‘het wijnjaar van de eeuw’. Dat laat interprofessionele wijnproducentenorganisatie Interloire weten. Uitstekende weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn gevolgd door een historisch warme (na)zomer.  De basis  voor dit top jaar. Ook tijdens de oogstperiode van eind augustus tot midden oktober waren de weergoden de Loire boeren goed gezind. De druiven hebben zo in alle rust hun perfecte rijpheid kunnen bereiken. In termen van volume is 2018 tevens een zeer goed jaar, zeker in vergelijking met de lage druivenopbrengsten van de afgelopen vintages.

Loire-oogstRijpe druiven

In de Nantais werden de eerste trossen melon de Bourgogne eind augustus al geoogst. De druiven zijn zeer rijk van smaak en hebben mooie complexe aroma’s. De zuurgraad van de druiven is iets lager dan in een gemiddeld jaar. Hetzelfde geldt voor de chardonnay en chenin blanc, die de basis leveren voor de droge witte wijnen of de basiswijnen voor crémants. In  Touraine laten de geoogste sauvignon blanc druiven mooie aroma’s van citrus-, steenvruchten en tropisch fruit zien. Ook voor de rosés op basis van cabernet franc, grolleau, côt en gamay ziet het er rooskleurig uit. Wijnen op het fruit gemaakt, boordevol aroma’s van kers en rode bes. De rode wijnen van cabernet franc en cabernet sauvignon zullen dit jaar door het warme weer wat hoger in alcohol zijn dan gemiddeld. Daarbij mogen we ons verheugen op een groot aandeel bewaarwijnen.

Interloire

Jean-Martin Dutour, voorzitter Interloire: “In september en oktober hebben we goed kunnen profiteren van het droge en warme weer, waardoor we de druiven onder de meest ideale omstandigheden binnen hebben kunnen halen. Weinig Val de Loire producenten hebben in hun leven een dusdanig uitzonderlijk wijnjaar meegemaakt. En, niet onbelangrijk: met deze 2018 vintage kunnen we ruimschoots voldoen aan de vraag vanuit de verschillende markten.”

LoireOver InterLoire

InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) is de derde interprofessionele organisatie van AOC producerende wijnmakers in Frankrijk. Het omvat de gebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. InterLoire vertegenwoordigt 50 appellations verspreid over een totaal van 38.000 ha. De organisatie vertegenwoordigt 3000 wijnproducenten, 200 wijnhandelaren en 16 coöperaties. Deze brengen gezamenlijk gemiddeld 2.000.000 hl per jaar op de markt (staat gelijk aan 270 miljoen flessen). InterLoire houdt zich o.a. bezig met het ondersteunen van de wijnboeren op het gebied van export, onderzoek en promotie.