SvWTIP: Fietsen in Toscane of naar…

SvWTIP: Fietsen in Toscane of naar…

Wijnreisweetjes door Rudie de Groot

Omdat Marja dit jaar 55 wordt, heeft ze Marcel overgehaald om naar Toscane te gaan op haar verjaardag deze week. Dat werd opgepakt door een Italiaanse wijnliefhebber die haar vervolgens een prachtige B&B tipte in Chianti. Geboekt en gepakt en ze zijn klaar om te gaan!810_gallo_nero_bicycling

Niet zo heel lang geleden was ik hier zelf. Niet alleen voor de wijn, of de wijnhuizen. Wel voor de schoonheid van het landschap en de veelzijdigheid!  Misschien verbaast dit je als lezer van Smaak van Wijn 🙂 maar Toscane is niet alleen druiven en wijn! Zo bezocht ik de Monte San Michele op het drieprovinciespunt van deze streek!
Op de grens van Florence, Siena en Arezzo.

Het is een natuurpark dat zich uitstrekt over meer dan 800 hectares. Een van de belangrijkste groene zones van het hele Chianti-gebied. Verschillende diersoorten zijn te spotten zoals wilde zwijnen, damherten en haasjes. Maar ook Reinaert de vos en zelfs stekelvarkens lopen hier rond. Kastanjebomen, populieren en wilde kers vullen verder het bos.

Het gebied rond Greve in Chianti is prachtig en van een ongekende schoonheid. Echt, Chianti betekent niet alleen wijn, maar ook kastelen, middeleeuwse dorpjes en prachtige uitzichten. Een terroir dat ondanks mensenhand in tact is gebleven. Zichtbaar vanaf je terras in de beste B&B op de mooiste locaties, maar ook te paard,  te fiets of natuurlijk gewoon vanuit de auto.

Wij gingen op mountainbikes rond. Ideaal in dit gebied. Fietsen is hier prima te doen. De wegen zijn goed. De beklimmingen kunnen wel  van een behoorlijk niveau zijn, Ben je ook een fietsende wijndrinker, of een wijnminnende fietser – bij voorkeur niet te gelijk 🙂 dan raad ik je aan eens een kijkje  te nemen op de volgende fascinerende website.

Reitsma’s Route naar Rome: een toeristische fietsroute van ruim 2100 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. De route gaat langs tal van historische steden en stadjes, door afwisselende landschappen en mooie natuurgebieden. Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van stille, intieme weggetjes en vrijliggende fietspaden. Af en toe gaat de route over onverharde wegen, maar die zijn met een randonneur of hybride prima te doen. Voor racefietsers zijn voor de langere onverharde gedeelten alternatieve routes over rustige asfaltwegen opgenomen.

Hmm, ik zie Marja  zo gek nog wel om dat – in ruime etappes –  te doen, maar Marcel ? 🙂