Fine Food Pro met Gault Millau

GM award 2014 Door: The Wine and Food association. Nieuws Gault Millau mooi samengevat!

Combinatie Fine Food Professional met presentatie GaultMilau Awards groot succes!

Afgelopen maandag 28 oktober vond de eerste gecombineerde editie van de Fine Food Professional met de GaultMillau Awards plaats in Amsterdam RAI. Ondanks de hevige storm bezochten ruim 1.000 bezoekers dit evenement, waaraan meer dan 50 exposanten deelnamen. Gezien het grote aantal binnengekomen positieve reacties lijkt deze combinatie zeker voor herhaling vatbaar.

Ook de jaarlijkse GaultMillau-lunch was een groot succes; maar liefst 120 toppers uit de Nederlandse gastronomie en hotellerie trotseerden de weersomstandigheden en waren soms urenlang onderweg om deze unieke bijeenkomst mee te maken. Onder leiding van Robert Kranenborg, die eveneens de amuse verzorgde, en met culinaire invulling van de Amsterdamse chefs Rogier van Dam (Lastage, tarbot met knolselderij, kreeftensaus en myoga ), Dennis Kuipers (Vinkeles, tartaar van blauwe vintonijn met krokant zeewier en een sorbet van wasabi, gember en basilicum), Luc Kusters (Bolenius, St. Jakobsschelpen met bleekselderij, algen en champignons),

Chris Naylor (Vermeer, chocoladetaart met ijs van chocolade en rum en yuzu zout) en Richard van Oostenbrugge (Bord’eau, Anjou duif met een miso van mosterd, noodles van radijs en een purée van doperwten en wasabi) werd er in het kader van het thema “Colourful Flavours of JAPAN – Harmony” met Japanse ingrediënten gekookt. Winnende wijnen van het 25e Proefschrift Wijnconcours en sakes werden daarbij geserveerd. De witte brigade werd bijgestaan door de STERklas van het ROC Amsterdam. Diverse Talentvolle sommeliers/gastheren/gastvrouwen zorgden onder leiding van Edwin van de Goor voor een uitstekend verloop van de middag. Foto’s van de witte en zwarte brigade zijn te zien op onze Facebook pagina

Leon Thanghe van Oud Sluis verkozen tot ‘Beste Fromager 2014’
Gedurende de middag werden de Awards voor ‘Terras van het Jaar’ en ‘Hotel van het Jaar’ bekend gemaakt. In een volle theaterzaal van het Forum Center werden aan het eind van de middag de overige GaultMillau Awards uitgereikt. Leon Thanghe werd uitgeroepen tot ‘Beste Fromager 2014’. Over zijn prestaties en die van de andere kandidaten Niek Groen (nummer 2, De Nederlanden) en Freddy van Dorst (nummer 3, Allure) komt een uitgebreid verslag in De ProefKrant van december.

Doet uw restaurant van 15 – 23 februari 2014 mee aan de ‘Japan Food Experience’?
JRO, de ‘Organization to Promote Japanese Restaurants Abroad’, presenteert samen met The Wine & Food Association een speciaal programma, de ‘Japan Food Experience’, waaraan restaurants in geheel Nederland kunnen meedoen. De restaurants krijgen een speciale box met Japanse ingrediënten om mee te gaan koken. Tijdens de GaultMillau-lunch werd dit reeds gedaan door de vijf deelnemende restaurants, met verrassende resultaten. Nu kan elk restaurant zich hiervoor inschrijven. Op Wine Professional 2014 zal de heer Akira Oshima aan de deelnemende chefs tijdens een speciaal voor hen georganiseerde masterclass uitvoerige toelichting geven over hoe de verschillende ingrediënten zijn te gebruiken. Japan is rijk aan een grote diversiteit van verrassende ingrediënten zoals groenten, specerijen, vis en vlees. Op Wine Professional 2014 zal Japan daarom ook met twee stands vertegenwoordigd zijn. Een is van JRO ‘Organization to Promote Japanese Restaurants Abroad’ en een andere stand is van het Kochi Prefecture, dat bekend staat om zijn productie van diverse ingrediënten. Doel van de ‘Japan Food Experience’ is om een menu te ontwikkelen dat in de week van 15 t/m 23 februari 2014 in de deelnemende restaurants voor de gasten is te reserveren. Er wordt speciaal hiervoor een brochure uitgegeven met daarin de deelnemende restaurants. De resultaten worden gefotografeerd en beoordeeld. De inschrijving voor restaurants die aan dit programma willen meedoen is geopend: [email protected]

Schrijf u in voor de speciale 25e editie van de Grand Prix St. Hubert!
De klassieke en inmiddels meest prestigieuze blindproefwedstrijd op de Nederlandse wijnkalender, de Grand Prix Saint-Hubert, zal dit jaar haar 25e editie beleven op zondag 15 december in restaurant De Echoput te Hoog Soeren nabij Apeldoorn.
Een zeldzaam moment waar de echte wijnfanaticus altijd weer naar uitkijkt: een blindgeproefde wijn volledig kunnen plaatsen: druivensoort, appellatie, oogstjaar en producent. De Grand Prix Saint-Hubert, een blindproeverij voor teams van -maximaal- drie personen, biedt wijnliefhebbers (amateurs én professionals) al jaren lang de mogelijkheid dit moment van extase te beleven. Er worden wijnen blind geproefd. Vooraf worden herkomstlanden of -gebieden gegeven. Aan elk team de opdracht de  wijnen te koppelen aan het juiste gebied of land, en verder zo veel mogelijk details correct aan te vullen: druif, appellatie, jaar, producent. Welk team wint de hoofdprijs van drie gouden dukaten en onder welke teams wordt het totale prijzengeld van 1.000 euro verdeeld?
Tal van Belgische en Nederlandse wijnkenners namen de afgelopen jaren deel aan deze uitdaging van The Wine & Food Association. Bekende deelnemers waren o.a. Erik Schopman, Nico McGough, René Gabriel, Coen Pollaert, Ronald de Groot, Karel de Graaf, Vera Wessels en Paul Op ten Berg. Op de imposante eregalerij van winnende teams treffen we namen als: Hugo Van Landeghem (B), Johnny Grootvriendt (B), Cees van Casteren, Udo Göebel, Alex Klein, Albert de Jong en Petra de Vries, Arno Aartsen en Gerhard Horstink.
Meer info en inschrijven: [email protected]

==========================================================================
12e editie Wine Professional: 13 t/m 15 januari 2014
Zoals ieder jaar, zal ook begin komend jaar vanzelfsprekend weer de Wine Professional plaatsvinden gedurende de eerste drie dagen van de Horecava in Amsterdam  RAI.  Later dit jaar volgt voor bezoekers een aparte nieuwsbrief om zich te registreren. Mocht u willen deelnemen als exposant dan kunt u een mail sturen naar [email protected] Wacht niet te lang met registreren, de beurs plattegrond begint al goed vol te raken.