Focaccia en Gewürztraminer

Focaccia en Gewürztraminer

Gisteren stuurde een vriendin mij een artikel over de Kerkebuurt, in het bijzonder over Bakkerij van Brummelen. De Van Brummelens waren vaste leverancier van het Koninklijk huis en uiteraard ook van ons restaurant. We waren buren. Eerst woonden zij achter de winkel tegen over onze boerderij, later na het pensioen, in 1995 kwamen ze naast ons te wonen.
Brood, oh zo geweldig lekker. In die tijd was brood nog meer dan nu een onderdeel van verschillende gerechten. Denk maar aan zalm op toast, toast met champignons, aan het obligatoire bolletje bij de soep, aan uitsmijters, toastje bij de garnalencocktail en het gegratineerde brood boven op de uiensoep.

Boerderij 't Hoogje

Onze hele ‘Hoogje-tijd’ kwam weer voorbij. Wauw, wat hadden we het daar geweldig goed in de boerderij, met onze grote tuin, ooit de boomgaard, nu een plek om te genieten in de zitkuil die we hadden laten aanleggen. Het lezen van het artikel inspireerde me tot het volgende moderne broodgerecht.

Focaccia met blauwschimmelkaas.

Serveer het brood als een mooi begin van de maaltijd, bij het aperitief of voor de lunch, of als hapje bij een kopje soep. Met de wijn erbij  kun je eindeloos variëren, afhankelijk van de toppings die je er op legt. Bij mijn focaccia kies ik voor een Gewürztraminer om in de Italiaanse sfeer te blijven. Collega Leon van Wijnhandel Gommers hier in Soest heeft een heerlijke uit Alto Adige, van Castel Firmian.

Boodschappen: 1 pond bloem, gedroogde gist (in zakjes te koop), goede blauwschimmel die je kunt verkruimelen, roquefort of gorgonola bijvoorbeeld. Zout, goede olijfolie, katenspek en rozemarijn.

Zet het gist met een klein schepje basterdsuiker weg in een kommetje met lauw water. Dit moet nu gaan borrelen. Bloem en zout (theelepel) gaan in de keukenmachine samen met 1,5 eetlepel olijfolie. Nu voeg je 3 dl lauw water toe en het kommetje gist. Als het een samenhangend geheel is geworden, pak je het op en kneed het goed door. Neem hier de tijd voor. Het moet echt elastisch worden. Dit deeg zet je in een met olijfolie besprenkelde kom, een uurtje weg met een theedoek losjes er over heen.

Vervolgens oppakken,  nog eenmaal doorkneden en uitduwen op een met olijfolie ingevette bakplaat. Duw het vanuit het midden over de plaat. Neem ook hier de tijd voor. Laat het een uur rusten en ga het dan beleggen. De oven zet je op 220 °C.

Bestrijk het deeg met olijfolie, strooi ruimhartig de blauwschimmel er over heen, met reepjes katenspek en de naaldjes van de rozemarijn. Desgewenst kun je  groene olijven in het deeg duwen. Als je geen olijven gebruikt, druk de deeg lap dan in met je duimen op verschillende plekken verspreid over de hele plaat. Voila, klaar ben je. Nu in 20 minuten afbakken en dan genieten.