Franse wijnen van SmaakvanWijn

Franse wijnen van SmaakvanWijn

La reserve de Mas de la Source

Eenvoudige wijnen zijn ongecompliceerde, plezierige wijnen. Slobberwijnen in positieve zin. Adaptief en vriendelijk. Wij voeren in deze serie de Franse wijnen van het huis van Domaine Vic uit de Languedoc. In Beziers.  De wijnen zijn er in de drie gangbare kleuren, dus rood, wit en rosé. De laatste hebben we met name in de zomer in de kast liggen.  Aurélie en Jérome Vic zijn de vijfde generatie van dit Zuid-Franse huis. Jérome is de wijnboer, Aurélie de oenoloog.

  • Reserve Blanc : chardonnay en vermentino. In deze wijn is de smaak van het rijke fruit van de chardonnay druif gecombineerd met de verfrissende kracht van de vermentino druif. 
  • Reserve Rouge: grenache-merlot-cabernet sauvignon. Deze wijn heeft mooi rood fruit. En smaakt soepel  en herinnert aan de warmte van het zuiden. 
  • Reserve Rosé: grenache-cinsault, elegantie en verfrissend.

Domaine Horgelus Gascogne

Domaine Horgelus Gascogne

Een wijnhuis uit de Gascogne, van famille Le Menn. Hier wordt niet alleen wijn, maar ook armagnac gemaakt. In 1978 heeft Joseph Le Menn het bedrijf opgericht. Inmiddels heeft het bedrijf 66 ha aan wijngaarden. Nu in de ervaren handen van Yoan Le Menn, zoon van.
Yoan heeft oenologie gestudeerd net als velen van zijn generatie. Zijn grootste zorg tijdens de oogst is het behoud van de aroma’s. Dit houdt in dat er altijd heel vroeg, eigenlijk nog in de nacht geoogst zal worden.

  • Sauvignon Blanc & Gros Manseng: een verleidelijke wijn met intense exotische tonen in goed samenspel met pittig citrus. Mooi gastronomisch alchoholpercentage van ± 12 %. Een wijn voor een lichte maaltijd, een salade of gewoon zo ‘voor de los’ 🙂
  • Horgelus Rosé: ‘un marriage a merlot, tannat et cabernet’. Het geeft de wijn aroma’s mee van wilde aardbeien, rozen en zacht roze-rijp grapefruit.
  • Tannat & Merlot: Hiermee haal je een zijdezachte merlot met krachtig tannat in huis. Donker fruit wisselt af met kruidige tonen.

Le bal des papillons: -moelleux- Als je zoet wilt drinken, maar niet van zoet houdt is deze wijn uit de Gascogne een uitkomst! 100% gros manseng (druiven worden pas na half oktober geplukt) levert een machtig samenspel op van zuur en zoet!

Zuid Frankrijk 🙂

Domaine Olivier Hillaire met een winkeltje en een eetbarretje in Chateauneuf-du-Pape ligt met verleidelijk rood in de kast.
Domaine Gayda uit de Languedoc hebben hun Freestyles (rouge et blanc) meegenomen. April 2021: noodlot door warme maand maart gevolgd door gruwelijke nachtvorst in april!