Frisse Spaanse wijn: godello

Spaans wit. Er is er zoveel van! En in groeiende mate steeds gevarieerder, steeds beter.

Na de sherry van Jerez, de witte op hout gerijpte Viura uit Rioja en de cava uit vooral Catalonië kwam enkele jaren geleden de frisse witte Rueda om de hoek zetten! Een wijn die wel wat weg heeft van de Sauvignon blanc, maar gemaakt wordt van vooral de witte druif verdejo. Soms geblend met sauvignon blanc, met viura, maar soms ook puur natuur!
In de keuken houdt hij zich prima staande met de ‘frisse stijl’ gerechten. Waarbij een simpele salade het net zo goed kan doen als een gegrilde zalmmoot.Frisse salade

Je wilt een naam? Nou, misschien dan de Verdejo van Belondrade & Lurton. Maar laat je niet verrassen door de ondertoon van hout. Deze geeft de wijn een extra dimensie waardoor hij veel meer kan dan alleen het aperitief begeleiden.

Nog meer frisheid vinden we in Galicië.  In Rias Baixas. Hier neemt de albariño het voortouw. Het koele, vochtige Atlantische zeeklimaat geeft hier aanzienlijk wat neerslag. Gemiddeld zo’n 1500 mm per jaar. Hoewel er geblend mag worden, gebruikt men de albariño vaak als individu in de fles. In Cambados aan de westkust, in het verlengde van de kust van Portugal, is het wijnproductiecentrum van deze streek gevestigd. De ‘wijn van de zee’ sluit nauw aan, bij de vruchten van de zee.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PE1Ras5bRSM]

Druivenrassen  
In Jancis Robinsons Wine Grapes lezen we dat de druif albarin blanco nogal eens verward wordt met de albariño en hoewel ze beide wel in het noorden van Spanje opgroeien, is dit beslist geen synoniem!

Over Robinson gesproken, ook zij wordt vrolijk van ‘nieuwe’ wit van het Iberisch schiereiland. In het FT wijdt ze hier behoorlijk over uit. Niet eens over de albariño of de albarin blanco, maar over de godello!

““But I have a new enthusiasm – complete, beautifully balanced fine whites from the local Godello grape grown inland of Rías Baixas, particularly in its homeland, Valdeorras. These are dry, dense wines that have both fruit and acidity and can improve in bottle for many years.”

smaak van wijn tassen en stickersEen van de vooruitstrevende wijnmakers die ze noemt in Wine Grapes is Telmo Rodriquez. Deze  Spaanse oenoloog, afgestudeerd aan de universiteit van Bordeaux, kennen we al van wijngaarden in Rueda en Rioja, maar nu ook vanwege de zuivere godello uit Valdeorras in Galicië. Hier, in het noordwesten van Spanje, spande hij zich in om enkele zeer verwoeste en verwaarloosde wijngaarden weer tot leven te roepen. Op de plaats van de gerooide stokken, plantte hij witte godello en rode mencia. Met een opzienbarend resultaat!

Wie verkoopt dit in Nederland? Want dat zouden we heel graag willen proberen! Leuk voor Studio Smaak van WIjn!

En tot slot, de Spaanse column van JR vind je

IMG_7990

hier!