Frisse wijnen stuiteren uit het proefglas

Frisse wijnen stuiteren uit het proefglas

mosa Nieuw ZeelandFrisse wijnen, ronde wijnen, zomerwijnen

Wat is jouw smaak eigenlijk? Hoe vaak wordt dat niet vergeten in de wijnwereld! Een zo belangrijk iets, de eigen smaak! Waar niemand iets aan kan veranderen! Het is maar net wat jij lekker vindt! Daarom is klakkeloos grote namen achterna lopen zo zonde! Groot kan de verbazing zijn als iemand vraagt: “maar heb je die fantastische blabla bla wijn dan nog niet geproefd, die is zo geweldig!” en jij dan eerlijk zegt dat je die niet kent. Of misschien zeg je wel, “ja die ken ik maar dat is mijn smaak niet!” Hopelijk aarzel je niet om gewoon eerlijk voor je mening uit te komen, want in alle gevallen hoef je helemaal niets ten nadele van de wijn te zeggen, je velt geen oordeel, je bent gewoon straight! Het is je smaak niet.

IMG_2087Frisse wijnen

Bij ons op de proeftafel staan ze, zes frisse wijnen. We hebben ze allemaal goed geproefd. Frisse zomerwijnen, die je ook gerust in de winter als aperitief kunt drinken, of bij een salade, een vissig voorgerechtje.
Staete Landt Annabel Sauvignon Blanc 2014
Lemberg Estate Wine Sauvignon Blanc 2015
Saint Clair Family Estate Sauvignon Blanc 2015
Domaine Horgelus Sauvignon & Gros Manseng 2015
Elephant Hill 2013 Chardonnay 2013
Lama Chardonnay di Toscana 2015

Frisse wijnen-Elephant hillElephant Hill

Elephant Hill de druiven voor deze wijn worden met de handgeplukt op de wijngaarden langs de kustlijn. Tijdens de vinificatie werkt men uitsluitend met natuurlijke gisten, in klein Frans eiken vat. Gedeeltelijk nieuw hout. De wijn rijpt 11 maanden op de lie. Tja, dan mag je wel wat verwachten! Dat klopt ook zeker. In het glas is duidelijk de houttoets duidelijk aanwezig. Hij maakt de wijn vol en rond. In de smaak vecht citrusfruit om staande te blijven en daarover heen dansen toast en noten.

Toscane

De Lama Chardonnay di Toscane is twee jaar jonger. Ook dit is een biologisch gemaakte wijn. Wederom met handgeplukte druiven die vergist zijn dit keer op staaltanks. Direct daarop heeft 40% van de cuvee in barrique gerijpt, het overige deel is in RVS tanks gebleven. Bloemig fris in het glas. Met veel fruit in de smaak, de houttonen zijn aanwezig, maar denderen minder hard door je mond als bij de Nieuw-Zeelander.

Frisse wijnen - staete LandtFrisse wijnen van sauvignon

De serie Sauvignon dan. Hier proeven we Zuid-Afrikaans uit Tulbagh naast Nieuw-Zeelands Marlbourough. De laatste wijn komt uit de wijngaarden van de Nederlander Ruud Maasdam. Druiven zo vroeg mogelijk geplukt, ver voordat de dageraad wakker wordt van het gekraai van de haan. Op deze manier doet men werkelijk alles om zulk fris fruit te oogsten als maar mogelijk is. De druiven komen van verschillende wijngaarden. Roestvrij staal, met een klein gedeelte dat vergist en rijpt op groot hout. Echter, geen houttoon te bespeuren dank zij het gebruik van oude vaten! Natuurlijk, tropisch fruit en kruisbessen! Wat zijn ze aanwezig. Groen. Fris. Droog. Sappig. Dat noteren we bij zoveel frisheid.

Tulbagh

Tulbagh is meer ingetogen. De kleine boutique winery Lemberg ligt in het midden van de Tulbagh vallei. De oprichtster Janey Muller was een van de eerste vrouwelijke wijnmaaksters. Deze Sauvignon komt van wijnstokken die ruim 30 jaar oud zijn. Ze geven de wijn een elegante toets. Pure frisheid met een knisperende afdronk. Wit fruit, granny smith en citroenen gaan een wedstrijdje met elkaar aan. Nog niet zolang geleden was ‘The Lady of Lemberg’ te gast aan onze proeftafel. Beter gezegd, zij was de gastvrouw en wij gast in eigen huis. Gefêteerd op het goud uit de Tulbagh Vallei.

Frisse wijnen - SaintClairSaint Clair

Er komt nog een Nieuw Zeelander op tafel, de welbekende frisse Sauvignon Blanc van Saint Clair. Wijn van wijngaarden die inmiddels bijna veertig jaar oud zijn. Het landgoed is in 1978 opgericht door Neal en Judy Ibbotsen. Deze blend wordt gemaakt door Matt Thomson en Hamish Clark. De wijngaarden die voor deze wijn gebruikt worden liggen in ‘Dillons Point’ en Wairau district. Naar men zegt de beste wijngaarden voor een wijn die barst van het Nieuw-Zeelandse frisse karakter met grapefruit en passievruchten.

Tot slot naar Frankrijk

De Domaine Horgelus – uit het hart van de Gascogne – van sauvignon blanc en gros manseng sluit de rij. Deze frisse zomerhit uit de stal van Yoan le Menn doet in niets onder voor de frisse Nieuwe Wereldburgers. Het druivenduet dat deze twee zingen is zuiver en geheel in balans. De jonge le Menn wordt wel de wizard of Gascogne genoemd. Het fruit spat uit de wijn en ook hier stuiteren rode grapefruits  en groene appels het glas uit.

Kortom, er is weer veel frisheid voor de zomer! Maar of het ook jouw smaak is? Hmmm, dat moet je zelf uit proberen! Geen onplezierig huiswerk lijkt me!

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren