Furmint, edelzoet of frisdroog!

Furmint, wat moet je ermee? Blader door het grote boek “aan de slag met wijn” en je komt de druif furmint pas tegen in Hongarije! Dan de Wine Grapes er maar op na slaan!

Het gebied voor deze druif, zijn herkomstgebied, zijn referentie is louter en alleen de Tokaj! Een van de meest bekende wijngebieden van de wereld! Vanwege zijn gouden ‘edelzoete’ wijnen!

furmintVeel eleganter dan menig andere zoete wijn is deze wereldberoemde Tokaji Aszú.
Ook hier is weliswaar de basis voor de zoetheid de gebotryseerde druivenmassa. De druiven die op de zuidoostelijke hellingen staan, staan op de vulkanische bodem van de bergflanken van de Kopashegy. Boven de oevers van de Bodrog.  In de herfst komt vanuit de rivier de mist opzetten, die ze zacht omfloerst. Noodzakelijk voor de edele rotting door de schimmel Botrytis Cinerea!

Waarom de wijnen uit Tokaj nu zachter, eleganter zijn dan menig ander zoet type? Dat komt door de merkbare aanwezigheid van frisse zuren. De zoete most wordt namelijk uiteindelijk vermengd met ‘schone’ van niet-aangetaste druiven. Schimmelloos.  De combinatie van deze twee geeft een uiteindelijk fris zoetzure wijn. Dit alles gaat volgens een heel bijzonder procedé dat  in de wijntheorie van het Wijncollege binnenkort besproken zal worden

Wat weinig mensen weten of zich een voorstelling van kunnen maken, is dat men van dezelfde druif furmint ook gewoon droge wijnen kan maken! In de druiven worden zoveel zuren opgebouwd tijdens de rijping dat de oogst voor de droge Furmint  zelfs soms pas na de oogst van de zoete plaats vindt! Zuur is structuur!

Een voorbeeld is de Olas Furmint. Droge witte wijn gemaakt van de Furmint druiven van het Omlas terroir. Herkenbaar aan de mineraliteit van de bodem. Grapefruit en limoen in de neus. Zeven maanden houtrijping op nieuw eiken geven deze wijn zijn complexiteit.

In Wine Grapes lezen we aan het einde van de ‘furmint’: “Such a high-quality variety seems ripe for experimentation in other regions with a suitably long growing season!” We zijn benieuwd of we hem snel buiten het kleine beetje in Slowakije en Zuid-Afrika ook elders dan in Hongarije zullen gaan aantreffen!

SSvWtip: De Furmint vindt u bij Studio Smaak van Wijn in de kast.