Gascogne, zomers verfrissend

Gascogne, zomers verfrissend

Dagboek, maandag 18 juli

Gascogne, wat een wijnen

Mie en ik hangen lekker op Loosdrecht rond. Het is druk deze eerste echt zomerse dag van juli. Gezellig druk, niet erg! Wel bijzonder Goooooisscch. Ha ha, de jongens  met de haren in vrijwel identieke kapsels, natuurlijk allemaal naar achteren gekamd. Met een brutale lok, die af en toe nonchalant naar voren valt. Een beetje John Travolta in Greasestijl anno 2016. De meiden met een Amerikaanse smile, witte tandjes, rechter dan recht. Ortho heeft hier goede zaken gedaan. Lange haren – paardenstaart.

Zomerzon

De zomerzon neemt iedere drang naar een warme maaltijd zonnig weg. Absoluut geen weer voor warm, dat vinden wij ook. Thuis maken we een salade riche, gevuld met van alles en veel, heel veel geitenkaas! Olijfolie, zeezout, broodjes. Af! De heren die thuis zijn gruwen van geitenkaas. Aan hun is het niet besteed. Wat een zalige zomeravond. Mie vertrekt weer richting Utrecht. Wij blijven tot laat buiten op het terras. De gascogne gaat moeiteloos leeg.

horgelus-2Domaine Horgelus Sauvignon Blanc / Gros Manseng

Een lichte zomerwijn uit de Gascogne is de Horgelus van sauvignon en gros manseng. Zelf zegt Yoan le Menn dit over deze gigant: “Het duo Sauvignon blanc and Gros-Manseng verleidt je met  intense aroma’s van exotisch en citrus fruit, met een vleugje mineraliteit. De elegante en harmonieuze wijn is de perfecte begeleider voor je hele maaltijd.”
Eerlijk is eerlijk, we weten inmiddels uit ondervinding, ook na de maaltijd blijft het een kanjer! Duidelijk iets anders dan mineraalwater met een schijfje citroen en een takje mint 🙂

Het lijkt erop dat de druif gros manseng een nakomeling is van de petit manseng. De ‘gros’ is de belangrijkste druif voor droge witte wijnen in de Jurancon, de ‘petit’ daar de meest belangrijke speler voor zoete wijnen. Hoewel hier natuurlijk ook wel uitzondering zijn. De moelleux van Horgelus, Le bal des papillons, hmmm ik denk dat we die vanavond maar eens moeten schenken. Misschien met een wat meer oosterse salade, met couscous?

 

Bewaren

Bewaren