Gastro- nomisch hoogtepunt

Veel opkomend talent en speciale award voor Lotte Veneman van De Nederlanden*

Het zal nu ruim twee jaar geleden zijn, dat ik een aantal Wijnbrevet cursisten heb gehad, die na het behalen van het Wijnbrevet onmiddellijk doorstroomden naar de cursus Food&Wine die ik ook in Soest geef. Een van die ‘gasten’ was een medewerkster van mijn vrienden van Restaurant de Lage Vuursche, Hein en Willem van Oosterom. stal 4 lage vuursche

Kennis en ontwikkeling van de medewerkers is hier belangrijk en Lotte Veneman, want ja die was het, was eager to learn. Enthousiast blij, maar geenszins verrast, ben ik nu Lotte zo goed gescoord heeft bij het afsluiten van haar vervolgopleiding Gastronoom-Sommelier aan de Academie in Apeldoorn.

Zij ontving vorige week met nog 32 gedreven vakmensen uit de horeca en wijnwereld het hoog aangeschreven diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3. Deze wijn-spijs certificaten werden in De Echoput te Apeldoorn uitgereikt door de oprichter Peter Klosse. Smaakprofessor Klosse was zeer te spreken over de kwaliteit en inzet van de groep en zette de gediplomeerden letterlijk in het zonnetje op het bordes van zijn hotel. Aansluitend werd er een gastronomische 4-gangenlunch geserveerd. Deze was samengesteld op basis van de smaken van vier geselecteerde wijnen van Pays d’Oc IGP.  Kom je overal weer tegen! Wijnen uit deze bijzondere streek.

Speciale award

Tijdens de uitreiking werd Lotte, werkzaam als sommelier bij restaurant de Nederlanden* extra gehonoreerd. Zij ontving een speciale aanmoediging omdat zij volgens de docenten van De Academie voor Gastronomie een Nederlands wijn-spijs boegbeeld in wording is. Ze behaalde haar diploma met maar liefst het gemiddelde van een negen. In totaal ontvingen 33 vakmensen hun diploma tijdens deze middag. Vele van deze personen zijn werkzaam in de Nederlandse tophoreca.

Pays d'OcThematische lunch

Het menu van de lunch stond in het teken van de wijnen van Pays d’Oc IGP. Klosse en zijn brigade hadden, na een uitgebreide proefsessie samen met de nieuwe chef-kok van De Echoput Peter Paul van den Breemen een interessante 4-gangenlunch samengesteld. In het menu werd gekozen om de Pinot Noir te serveren bij het tussengerecht met vis.  Standaard  wit bij vis en rood bij vlees is echt niet meer van deze tijd! Daarnaast werd een houtgelagerde Zuid-Franse Chardonnay gecombineerd met lokale geitenkaas uit het nabij gelegen Stroe.

De Academie voor Gastronomie in het kort

De Academie voor Gastronomie biedt diverse cursussen en trainingen over wijn, koken, smaak en gastronomie aan. Hun missie is om de kennis op het gebied van smaak en het combineren van wijnen en gerechten te bevorderen. Alle ins and outs vind je rechtstreeks op de site Academie voor Gastronomie.

Banner De Eerste Soester Wijnschool