Gebak en wijn

Gebak en wijn

Op de koffie

appel

Gisteren was ik bij een vriend op de koffie waar hij zo’n smakelijk stukje appeltaart bij serveerde! Echt bizar lekker. Het inspireerde mij om vandaag dan een taartrecept te delen, met een bijpassende Duitse wijn. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland aiaiai wat een subliem gebak hebben ze daar altijd. Uit de tijd dat mijn vriendin en ik in de vorige eeuw in Zwitserland op school zaten herinner ik me nog zo de Rueblitorte. De worteltjestaart die echt niet naar wortel smaakt, hoewel het wel één van de ingrediënten is die je er voor nodig hebt.
In Wenen aten we de ‘Wiener Sachtertorte’ in het beroemde hotel Sacher. Hier kun je uitstekend een glas (glaasje) PX of bijvoorbeeld de VDN uit Banyuls bij serveren. Ga je voor de Banyuls Grand Cru, dan moet je wel even wachten 🙂 deze moet minimaal 30 maanden op hout rijpen. Hier zit 75% grenache noir in verwerkt.

Landwaart Culinair

Sacher

Maar terug naar mijn inspiratiebron voor dit artikel. De verrukkelijke appeltaart die ik bij de koffie kreeg. Uit Maartensdijk. Daar heb je een uitzonderlijke goede groente- en fruitspeciaalzaak met een fantastische patisserie afdeling.
Om zelf te maken heb ik voor nu de Augsburger Kwetsentaart uitgezocht. Augsburg, een van de grootste Duitse steden in Beieren, vind je tussen München en Ulm. Blijkbaar hebben ze hier veel pruimenbomen staan. Officieel is er een verschil tussen pruimen en kwetsen. Wil je er meer over weten? Het is de Prunus domestica domestica, een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige pruimen. In Vlaanderen wordt kwets ook wel gebruikt als algemene term voor pruim. (bron: de Wiltfang).

Het recept

In huis halen of hebben: bloem, gist, melk, boter, eieren, suiker, drie pond kwetsen, kaneel. Kaneelsuiker om de taart mee te bestrooien voor hij in de oven gaat. Verwarm de over voor op 200 ºC en vet een bakplaat in. Pak een mengkom en vul deze met 500 gram bloem. In het midden maak je een kuiltje en hier strooi je het zakje gist in leeg. Volg de aanwijzingen op het zakje hoe je de gist precies moet gebruiken. Als je verse gist gebruikt dan 30 gram verkruimelen in het kuiltje en met een kwart liter lauwwarme melk en de bloem die erom heen ligt, tot een zetsel roeren. Laat het nu een kwartiertje tot twintig minuten rijzen op een warme plaats. De zachte boter ( 80 gram) voeg je, met twee eieren, 50 gram witte basterdsuiker en een snufje zout, aan het gistzetsel toe en nu maak je er een compleet mooi elastisch deeg van. Dit laat je weer even rijzen. De ‘kwetsen’ wassen, ontpitten en in kwarten snijden.

Afbakken

Het gerezen gistdeeg rol je uit en hiermee bedek je de bakplaat. Prik het deeg hier en daar in met een vork en leg de kwetsen in rijen tegen elkaar aan op het deeg. Je mag geen deeg meer zien aan het einde. Nog even een kwartiertje laten rijzen en tot slot lekker afbakken in het midden van de oven in een klein half uur. Als de taart uit de oven komt, kun je hem met de kaneelsuiker bestrooien. Lekker!

De wijnkeuze

Bernhard

Nu de wijn! Als we voor de taart in Zuid-Duitsland zitten, dan ligt de wijnkeuze uit Baden voor de hand. We hebben hier de beroemde Kaisertstuhl. Er is veel moois onder de zon. Dit zijn passende wijnen. Gutedel Eiswein edelsüss, of van de kerner druiven de Beerenauslese. Of de geweldige Riesling TBA, een wijn die voor de eeuwigheid gemaakt is. Deze komen bij Weingut Bernhard in Rheinhessen vandaan. Als je die eens wilt proberen, binnenkort komt Hartmut weer en dan neemt hij wat lekkers mee. De Riesling is bijna op. Dus als je die wilt, moet je hem wel bestellen. Tja, hij kost wel wat knikkers. Rond de ouderwetse meier.