Gebakken biefstuk met paddenstoelen

Gebakken biefstuk met paddenstoelen

We eten minder vlees en er komt steeds meer variatie in keuken van de vegetarische vleesvervangers. Maar goed, voor de volgende wijnspijscombinatie ga ik uit van biefstuk van vlees. Die bak je aan op hoog vuur, om en om. Vervolgens laat je hem in de koekenpan tot hij jouw keuze van gaarheid heeft bereikt. Rare, medium rare of misschien wel well done. Of op zijn Frans gezegd: bleu, saignant, à point of bien cuit. Ik ga voor medium rare. Dus mooi gebakken aan de buitenkant en warm half doorbakken binnenin. Wel sappig, maar niet meer rauw. Als je de biefstuk uit de pan haalt en even laat rusten, dan kun je in dezelfde pan de paddenstoelen bakken. Noem het klassiek, prima, maar het blijft lekker. Frietjes erbij en een gemengde salade, dan heb je alles  uit de schijf van vijf 🙂

Nu de wijn

Ik kies in dit geval wijn gemaakt van cabernet sauvignon, geblend met een portie cabernet franc. De wijn moet vol van smaak zijn, maar geen groene tonen hebben. Kan dat dan? Ja, als de druiven te vroeg geplukt zijn, kan er een vegetaal zweempje over de wijn hangen. Van zijn ouders wellicht? Immers de cabernet sauvignon is een kruising van sauvignon blanc en cabernet franc.
Je kunt met deze rode wijnen de hele wereld door. Een sappige Cabernet Sauvignon uit een van de overzeese landen als Zuid-Afrika of Australië. Een Bordeaux of Bergerac. Maar ook in Duitsland verbouwen ze de cabernet familie. De wijnen rijpen over het algemeen in de barrique, daarnaast krijgt de cabernet vaak wat merlot of cabernet franc druiven mee als begeleiding. Dit is om de structuur van de te maken wijn wat te verzachten.

That’s Neiss uit de Pfalz

De wijn die heel smakelijk past bij een mooie sappig biefstukje met paddenstoelen is de ‘That’s Neiss’ uit de Pfalz. Het weingut ligt in Kindesheim, in het noorden van de Pfalz. Het is een wijn vol van smaak met kruidige aroma’s maar ook chocolade en blauwe bessen. Met een volle body en sappig mondgevoel. Gewoon lekker! Eet smakelijk!

Pfalz