Geen wijnbouw op Curaçao?

Geen wijnbouw op Curaçao?

Ongelooflijk wat een strop voor deze bevlogen wijnmensen.

PERSBERICHT

“Het zou de allereerste Caribische wijn ooit zijn geweest.”
TWENTSE WIJNBOEREN GENOODZAAKT OM 13.000 LITER UNIEKE CARIBISCHE WIJN TE VERNIETIGEN
Curaçaose Wijn droom eindigt in een nachtmerrie

Curaçao, 6 juni 2016 – De Twentse wijnbouwondernemers Ilse en Roelof Visscher dreigen hun wijnplantage op Curaçao al na 2 jaar te moeten sluiten. Hiermee gaan er, in eerste instantie al, 16.000 flessen excellente en unieke tropische wijn in wording verloren. Het zou de allereerste commerciële wijn ooit zijn van Caribische bodem.

wijndruivencuracaoDoodzonde & schande

Internationale landbouwdeskundigen en wijnexperts spreken van “doodzonde/een grote schande”; nooit eerder was er op deze schaal en op dit niveau wijnbouw in het Caribisch gebied. De unieke klimatologische omstandigheden op Curaçao zouden dit een topsegment en kwaliteitswijn maken. De komst van de wijn zou een unicum betekenen in de wijnwereld.

Het probleem

Begin 2014 werd een overeenkomst (MOU) getekend door Curaçao Winery en CURACAO AIRPORT HOLDING (CAH), “Chateau Hato” was hiermee een feit. Curaçao Winery mocht in mei 2014 zijn eerst wijnstokken op plantage Hato aanplanten met als doel deze locatie voor de komende 50 jaar uit te bouwen tot een 2 tot 4 ha grote wijngaard (de aanwezige bronnen hebben een capaciteit voor deze oppervlakte). In het naastgelegen chateau (landhuis Hato) werd een ultieme wijn beleving gecreëerd waar veel lokale bewoners en toeristen van hebben genoten en veel kennis over druivenranken hebben opgedaan. Een bewezen trekpleister dus voor zowel lokale mensen als voor toeristen.

Ook met CAP (Curaçao Airport Partners) werd in 2014 overeengekomen om aanliggende percelen te gebruiken voor wijnbouw, met de bronnen van Hato als de water leverancier.

Door het niet melden van deze nieuwe activiteit door de grondeigenaren (CAH en CAP) aan de verantwoordelijke instantie CCAA (Curaçao Civil Aviation Authority)in 2014, is een zeer vervelende en waarschijnlijk onomkeerbare situatie ontstaan namelijk dat Curaçao Winery gedwongen wordt op korte termijn te verhuizen met alle gevolgen van dien.

De grond waar Curaçao Winery nu gevestigd is, is altijd al als landbouwgrond in gebruik geweest. Maar opeens heeft CAH officieel laten weten aan de wijnondernemers dat ze weg moeten. Ondanks dat de wijnranken inmiddels vol in productie zijn. Voordat de Curaçao Winery haar activiteiten op locatie begon, was het aldaar een wildernis, zoals op meer plekken op en rondom de airport. Het terrein was een dichte ‘mondi’ met laaghangende begroeiing en waterplassen vanwege de leegstromende bron. Ideale nestgronden dus destijds voor vogels. Deze situatie is rigoureus veranderd na aanvang van de Curaçao Winery. De Winery zorgt er juist voor dat vogels geen kans hebben o.a. door de druiven onder netten te houden.

De reden voor de gedwongen verhuizing is dat CCAA, na twee jaar wijnbouw!, heeft laten weten dat ‘Wildlife hazards’ (ICAO Regelgeving) wellicht een risico voor de airport ontwikkeling zouden kunnen zijn. CCAA heeft daarmee alvast een positie ingenomen alvorens het officiële onderzoek door internationale experts daartoe klaar is. Wereldwijd echter zijn er voorbeelden ten over van grote, internationale airports die letterlijk geheel omzoomd worden met wijngaarden of andere landbouw activiteiten (bijv. Schiphol, Athene, etc.)

De ondernemers vinden dit bijzonder spijtig en niet voor te stellen, maar zij hebben aangegeven mee te zullen werken aan een verhuizingsplan mits er door CAH constructief meegewerkt en gedacht wordt aan het vinden van een goede alternatieve locatie en CAH bereidt is daar ook financieel aan bij te dragen.

Het water staat de wijnondernemers inmiddels boven hun hoofd en verder investeringen kunnen niet gedaan worden omdat deze hen alleen maar dieper in de schulden steken. Zeker omdat ze deze nooit meer terug kunnen verdienen als er geen alternatieve locatie komt. Toch hebben (CAH, CCAA) hen tot op heden geen passend voorstel gedaan voor zowel de korte termijn, als voor een uitzicht op een oplossing voor de lange termijn. Door deze inmiddels een jaar durende, oplopende stress situatie en onzekerheid konden toegezegde leningen door investeerders en banken niet geëffectueerd worden.

CAH heeft meerdere malen in het verleden haar excuses aangeboden voor traag en onzorgvuldig handelen in dit dossier. CAH heeft de afgelopen jaren onverminderd haar steun uitgesproken voor de Winery activiteiten en aangeboden een oplossing te bieden in deze verstikkende bureaucratische strijd. Na herhaald aandringen van de wijnondernemers is een passende oplossing van de zijde van CAH uitgebleven en is de Curaçao Winery in dusdanige financiële problemen geraakt dat er niets anders op zit dan de deuren te sluiten. Zes mensen verliezen hiermee hun baan.

Met het succes van de wijnoogst op Curaçao hadden de wijnondernemers plannen om samen met lokale boeren een wijncoöperatie op te zetten. Op die manier kunnen ook boeren profiteren van deze bewezen succesvolle agrarische en toeristische innovatie op Curaçao.

Dit innovatieve nieuwe gewas zou boeren extra inkomsten bieden en een export markt voor Curaçao creëren. Helaas sterven ook deze plannen in schoonheid vanwege het sluiten van de Curaçao Winery.

Steun

Hoewel de wijnondernemers nu ten onder dreigen te gaan aan de bureaucratie bij de Curaçao Airport Holding (CAH) en CCAA is er ook steun. Vanuit alle delen van de Curaçaose en Nederlandse samenleving komen steunbetuigingen en aanbiedingen om te helpen. Zo hebben personeelsleden van een bekend restaurant op Curaçao aangeboden om te komen helpen met de oogst als die er af kan. Verder wordt er samen met een aantal ondernemers en de development finance sector van Curaçao hard gewerkt om een samenwerkingsverband op te richten om de ondernemers te helpen. Samen willen ze het mogelijk maken dat deze bijzondere wijn er alsnog komt, de ondernemer niet failliet hoeft te gaan en dat er een realistische niet bureaucratische oplossing komt. Dit laatste vooral ook om het pad te effenen voor mogelijke collega-ondernemers die in de toekomst mogelijk op het eiland actief willen worden. Ze gaan samen optrekken om tot een oplossing te komen. De financiële schade voor de ondernemer en zijn team, en de schade die door dit alles aan zijn reputatie is ontstaan zijn groot.

Tevens is het duidelijk dat een zo’n zichtbaar en geheel vernieuwend product/initiatief dat op zo’n manier ten gronde zou gaan een hele grote klap is voor het Curaçaose investeringsklimaat.

Film

De Twentse wijnmakers Roelof en Ilsche Visscher worden al vanaf het begin van hun wijnavontuur op Curaçao op camera gevolgd door de onafhankelijke filmmakers Gwen Jansen en Jan Boiten. Zij komen naar verwachting eind 2016 naar buiten met hun documentaire over dit tropische wijnavontuur van de makers van de Librije-wijn onder andere.

Quotes

Roelof en Ilse Visscher, de wijnmakers uit Twente: “Voor je begint met een dergelijke uitdaging werk je natuurlijk alle scenario’s uit, wat kan er mis gaan? Echter met deze optie hebben we nooit rekening gehouden. Als ik met open armen wordt ontvangen en uitgenodigd wordt om een wijngaard te beginnen op Hato, contracten aan ga met CAH (HASCO) voor 30 tot 50 jaar dan ga je er toch niet vanuit dat je na 2 jaar alweer moet sluiten.

Hubrecht Duijker, een van ’s werelds meest gelezen en geprezen wijnpublicisten: ‘Wat een onvoorstelbare ontwikkeling. Curaçao zou er trots op moeten zijn om het eerste wijndomein van het Caraïbisch gebied te krijgen. Elke fles wordt ook een soort ambassadeur voor Curaçao, want dit worden wijnen waarover men zal praten, op en buiten het eiland. In positieve zin, aangezien Roelof Visscher een uiterst deskundige, uiterst gedreven wijnmaker is met een uitstekende reputatie. Zelf was ik diep onder de indruk van de wijngaard, de kwaliteit van de druivenstokken en eigenlijk ook de grote investeringen.

Gerard van den Tweel, internationaal retail- en vastgoedondernemer met onder meer supermarkten op Curaçao, Aruba en Bonaire: “Met de komst van deze wijn zou Curaçao bij uitstek aan de buitenwereld haar kracht qua veelzijdigheid en aantrekkelijk eiland voor buitenlandse investeerders hebben kunnen aantonen. Nu is het tegenovergestelde het geval. Toen ik het verhaal hoorde, kon ik mijn oren dan ook niet geloven. Het is niet goed voor het imago van het eiland, waar ik zo graag ben, en ook geen goed signaal richting deze hardwerkende, succesvolle ondernemer die alleen maar wil boeren en daar ook nog eens verrekte goed in is.”

Stanly Marks, Antilliaanse landbouwdeskundige: “Wat Roelof Visscher hier heeft gepresteerd met zijn team is echt ongekend. Ook ik had er een hard hoofd in dat het mogelijk zou zijn om wijn te verbouwen op Curaçao. Hij heeft echter het tegendeel bewezen. Hij heeft het compleet verwaarloosde en begroeide terrein dusdanig weten te cultiveren dat er op dit moment drie keer per jaar geoogst kan worden en de druiven blaken van gezondheid.

EINDE BERICHT

 

Bewaren

Bewaren