Geen Wine Professional dit jaar …

Geen Wine Professional dit jaar …

Door Marja van Beek
Jammer, dit jaar heb ik voor het eerst de Wine Professional over moeten slaan. Met weemoed zie ik alle berichtgeving op Facebook voorbij komen. Ze prikkelen me, plagend laten ze me voelen dat ik niet geweest ben in het Walhalla der wijnen!

Niet langs heb kunnen gaan bij mijn Griekse vrienden, waarvan ik overigens volgende week weer de nieuwe wijnen weer binnenkrijg, dat dan wel weer. Spannende wijnen van het eiland Santorini waar Sigalas wijnen maakt, wellicht wijnen van Tselepos Estate uit de Peloponnesos en van  Diamantakis Winery uit Kreta. Griekenland groeit met zijn wijnbouw. Langzaam maar zeker krijgen de ‘Grieken‘ hier ook voet aan wal!

hongaarse vrouwenNiets heb kunnen proeven bij Miranda en Esther, terwijl de Hongaren allang op zijn in de kast in de Studio en ik allang op zoek ben naar updates. En dus ook niet hun feestje in het Forum Gastronomicum heb kunnen meemaken:
HanTing versus Hongarije
Dat diverse Hongaarse wijnen tot de beste in Europa behoren, is al langer bekend. Specialist Miranda Beems liet er verschillende proeven, dit keer o.a. een fraaie reeks op een internationale leest geschoeide wijnen. Ondanks het internationale karakter bleken ze desalniettemin typisch Hongaars door de kenmerkende invloed van inheemse druivensoorten. Chef Xiao Han Ji van Restaurant HanTing Cuisine (16 punten GM) zorgde voor een tweetal gerechten die qua samenstelling, uiterlijk en smaak niets te wensen overlieten. Deskundige adviezen van sommelier Saskia Schuring maakten het mogelijk dat de juiste balans gevonden werd tussen de complexe gerechten van chef Han en diverse zowel energieke witte als rijke rode Hongaarse wijnen. (bron Wine Professional.nl)

Niet langs Alain Jacobs heb kunnen lopen om de groeten van Marcel over te brengen en over de prachtige nieuwe boslocatie te vertellen. Een geweldige omgeving voor een Duitse wijn presentatie trouwens.
Niet even een slokje Meursault bij Karel de Graaf heb kunnen proeven van zijn fameuze “Les Narvaux”, ondertussen onze ‘date’ vast te leggen voor een serieus wijngesprek.
terras KastNiet bij Ibert van der Waal langs heb kunnen lopen om te zeggen dat hij maar weer eens bij Marcel in het nieuwe restaurant – hotel op bezoek moet gaan 🙂

Niet de afsluiting van al weer de 13e editie heb kunnen meemaken. Pardas, En Pluche en rock-‘n-roll
Voorafgaand aan de feestelijke afsluiting van de 13e editie van Wine Professional konden vele liefhebbers kennismaken met de indrukwekkende wijnen van Pardas uit de Penedès in Spanje. De veelal onbekende kwaliteiten van de xarel-lodruif werden nog eens bevestigd en imponeerden iedereen. Direct daarna zorgde de equipe van En Pluche voor een passende afsluiting van de beurs. Rock-‘n-roll, zo omschreef Erwin Walthuis (GaultMillau’s Sommelier van het Jaar) de gerechten, wijnen en hun combinaties. Het bleek inderdaad een dynamische sessie, gedreven door enthousiasme, talent en de creativiteit waar het team van En Pluche om bekend staat. Speciale gast was Joop Braakhekke, die terecht trots was op zijn discipelen, tegenwoordig steeds meer onder leiding van Erwin Walthuis die liet zien veel meer te zijn dan sommelier.
(bron:Wine Professional.nl)

Tot slot ook niet even de Horecava op heb kunnen lopen. Snuffelen aan de nieuwste trends. Natuurlijk was ik dan zeker naar het nieuwe ‘wijntheater’ gegaan:
Alles over wijn op de Horecava
Voor het eerste jaar presenteerde The Wine & Food Association op de Horecava een ‘Alles over Wijn’ theater: zes standhouders en een podium waar twee bekende wijnschrijvers onder begeleiding van sommelier Michael Daals interessante masterclasses hielden.
Een keer niet de allerduurste en zeldzaamste wijnen maar eens waar het allemaal in het begin om draait: de basisbeginselen voor een sommelier of horecaondernemer.
Een succes werd het! Elke masterclass zat helemaal vol met leergierige kenners en ondernemers.
Veel interactie zorgde voor leerzame momenten voor de proevers.
Zo proefden we blind welke wijnen geschikt zijn als huiswijnen en welke passen in wijnarrangementen. We gingen in op nieuwe trends in de wijnwereld en speelden met temperatuursverschillen in wijnen.
Wat vooral opviel in de masterclass ‘Calculeren van wijnen’, dat er zeer weinig ondernemers een echt wijnbeleid voeren in hun horecagelegenheid. Vaak worden alle wijnen met dezelfde marge gecalculeerd. Ook wordt er bijna nooit een analyse gemaakt van de traffic van de wijnen – iets wat zeer bepalend is bij het hanteren van een goede marge.
(Bron: Wine Professional.nl)

Smaak van WIjnKortom, ik heb veel gemist! ‘t Ja, soms moet je keuzes maken in het leven. Want de andere kant van de medaille die aangeeft waarom ik verhinderd was ditmaal is wel positief en ligt besloten in het ‘booming’ aspect van Studio Smaak van Wijn en vooral De Eerste Soester Wijnschool. De SWEN-cursussen 1 tot en met 3 zitten avond aan avond vol. De masterclasses onder leiding van Nederlandse wijnprofessionals zitten iedere keer vol. De themaproeverijen over druiven en streken spreken veel gasten bijzonder aan en de blindproeverijen zijn puur plezier! Beetje gek om te zeggen misschien maar het is eigenlijk wel een ongekend succes te noemen! Blij en tevreden dus toch dat ik daarom dit keer de mooie momenten op de Wine Professionel aan me voorbij heb moeten laten gaan. Volgend jaar dan maar?
https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/