Gegrilde asperges met Parmigiano Reggiano

Gegrilde asperges met Parmigiano Reggiano

Italiaanser kan het niet!

En wat drinken we hierbij? De smaak van de gegrilde asperges, bestrooid met Parmezaanse kaas verwacht een wat vollere wijn. Hoe lekker Riesling of Sauvignon Blanc kan zijn, in dit geval is het niet de goede partner. Ben je een liefhebber van Rosé? Dan is dat geen verkeerde keuze. Uiteraard afhankelijk van welke rosé je kiest. Zelf zou ik niet voor een te zoete versie gaan. Maar eerst eens even naar het gerecht.

Grill of barbecue

Gegrilde asperges kunnen op de barbecue klaargemaakt worden, maar ook in een grillpan.Het gewicht per persoon? Ik tel ze altijd gewoon. Meestal 8 per persoon. Voorzichtig schillen van kop tot staart en het houtachtig deel er afbreken door de asperge licht te buigen. Lukt dat niet, wel een scherp mes kan uitkomst brengen. Ik hoop wel dat je van die mooie stevige asperges uitgekozen hebt. Je moet ze eerst even kort blancheren, daarna afspoelen met koud water. Een kooktechniek om de asperges ietsjes voor te garen. Goed, pak dan een satéprikker en rijg ongeveer 4 of 5 asperges  aan het houtwerk. Afgelakt met een kwastje lekkere olijfolie, verse gemalen peper en zout ligt het aspergebouwwerk klaar voor de grill.  Doe je het op de barbecue, zorg dan dat hij niet te heet is, waarmee je voorkomt dat ze letterlijk verbranden. Leg je ze in de grillpan, zorg dan dat deze heet is als je de spiezen er in legt. Je grilt ze aan beide kanten. Dus na een paar minuten even omdraaien.

Timbaaltje Risotto

Op de voorverwarmde borden bestrooi je ze ruimhartig met Parmezaan. Als bijgerecht kun je timbaaltjes Risotto maken. Snipper een klein uitje, zet dit aan in een pan met dikke bodem, doe de risotto erbij en laat de rijstkorrels even meebakken. Dan gaar je dit door ‘slow’ toevoegen van groentebouillon. Dat kost zeker tijd, dus dit moet je eerst doen voordat je de asperges gaat grillen. Als de risotto gaar is, schep je het in metalen vormpjes (eerst even met water afspoelen) zodat je mooie bergjes op het bord kunt storten.

De wijn om te kiezen

Je kunt dit als vegetarisch gerecht eten, maar het is ook wel erg lekker om hier bijvoorbeeld gerookte zalm bij te serveren. Je hebt dan het zachte, rokerige van de zalm, de grillsmaak van de asperges en het zoutige van de kaas. Een mond vol smaak. Toch sluit het wel mooi bij elkaar aan. Ik startte al met een krachtige Rose uit de Languedoc of de Provence, maar ook een witte houtgelagerde Bergerac (van witte Bordeauxdruiven als sauvignon blanc, semillon en muscadelle) zal zich hier staande bij houden. En vanuit Duitsland beveel ik de Premium Auxerrois Auslese aan. Een krachtige body, geur van abrikozen en rokerige amandelen. Op de foto zie je de spätlese.

Lamsfilet, Nebbiolo en asperges vind je hier 🙂