Gehaktballen, lekker ouderwets

Gehaktballen, lekker ouderwets

gehaktballenWijnspijs blog

Gehaktballen! Ouderwets misschien? Simpel? Hm ja, je kunt ervan vinden wat je wilt, maar hier vinden we ze altijd nog echt lekker. Ballen met een Italiaanse touch. Zo maakte mijn moeder ze altijd. Zo maken wij ze nog steeds. Daar stond ik dan in de woonkeuken van mijn ouderlijk huis, op een stoeltje naast mijn moeder bij het aanrecht. Ik mocht de balletjes voor de soep draaien, zij maakte de grote gehaktballen voor het avondeten. Af en toe stak ze me een klein stukje gehakt toe.

Gezond vlees

Zoiets zul je je nu niet kunnen voorstellen! Eerst afbakken, het vlees moet gaar zijn. Maar in de tijd van toen kregen wij het verste vlees wat er te vinden was. Moeders broers hadden boerderijen over het hele land verspreid, een was zeer nauw verbonden aan het abattoir. Zo kregen wij elke seizoen een halve koe geleverd, die nota bene aan huis ontbeend en verwerkt en vervolgens geportioneerd werd, om tot slot in de grote vriezer in de bijkeuken te verdwijnen.

Receptuur

Terug naar nu, waar ik nog altijd de ballen volgens dat recept maak, maar nooit mijn kinderen een stukje rauw gehakt toe heb gestopt. Wel gebruiken we natuurlijk 100 % rundergehakt. En vooral niet mager! Voor een kilo gehakt, voeg ik 200 gram geraspte (zelf raspen) oude kaas of parmegiano toe, 8 beschuiten, vers gehakte peterselie , twee eieren en een half kopje melk. Peper en zout uiteraard niet te vergeten. Hier draai ik ongeveer 7 à 8 ballen van.

zuid-afrikaWijnen erbij

Wat vroeger niet gebeurde, is het glas wijn erbij. Nee, er stond niet elke avond elke avond een fles wijn op tafel. Nu ook niet, maar als we er wijn bij willen drinken, dan gaan we los. Nee, grapje. We kiezen graag een van de volgende wijnen bij de gehaktschotel.

Primitivo Antico Fuoco, een sappige gulle Italiaan uit de hak van de laars.

La Gloire de Guillaume van carignan druiven, oude wijnstokken in de wijngaard die deze zachte wijn voortbrengen, met een kleine vanilla toets.

Of de Pinotage, uit het zonnige Franschhoek, waar we zulke mooie gezinsherinneringen aan hebben!

Eet smakelijk, fijne en hele zonnige zondag!