Gemarineerde zalm en Riesling

Gemarineerde zalm en Riesling

Een succesnummer bij de bruiloften die ook met regelmaat in het Hoogje gehouden werden, (bijvoorbeeld die hele bijzondere in januari 1992 🙂 ) was altijd de gemarineerde rauwe zalm met dille. Nog steeds ook bij ons thuis nu nog altijd een feestje. Combineren met asperges, of met een waldorfsalade. Ouderwets met toast en boter, op een ‘bedje’ fijngesneden ijsbergsla of gewoon eenvoudig op een stukje stokbrood.

riesling

Hier drink je bij voorkeur geen zware houtgelagerde Chardonnay of Chenin Blanc bij, maar kies voor iets fris. Riesling van de Moezel bijvoorbeeld. Arthur Melsheimer is een wijnmaker die ik eerlijk is eerlijk niet kende, maar een wijnvriend heeft me over hem verteld en me kennis laten maken met de wijnen! Niet alleen maar voor de wijn, maar ook als je een wijnreisje wilt maken, kun je hier uitstekend terecht.

Vakantiewoningen van het domein Klosterhof Siebenborn

Ontdek de romanticus in jullie. Geniet tijdens ontspannende dagen in Klosterhof Siebenborn van het feeërieke Moezellandschap. Leef en zweef op een wolk en voel je vrij, licht en van alle zorgen bevrijd. De omgeving noodt tot heel wat uitstappen. Talrijke fiets- en wandeltochtjes, spannende attracties en culturele hoogstandjes staan u te wachten.”

Meer weten? Dit is de website: Arthur Melsheimer.

wijnspijs

Maar nu de zalm, hoe ga je daarmee te werk. Simpel. Je koopt een zalmzijde met vel bij de visboer. Op de werkplank een flink stuk plasticfolie uitrollen en vervolgens de zalmzijde hierboven op vleien. Het vel naar beneden. De zalm smeer je in met mosterd. Dan bestrooi je de zijde royaal met zeezout, suiker en peper en daarboven op leg je dikke takken dille. Echt veel dille. Met de plasticfolie is de zalm goed op te pakken en je verplaatst hem naar een grote roestvrijstalen slede, eventueel een stevige grote bak van hardplastic. Vervolgens zet je de zalm onder druk weg in de koeling tot de volgende dag. Echt goed verzwaren. Handig is een tweede bak bovenop het plasticfolie te zetten, met extra gewicht. De Riesling bijvoorbeeld.

Op het moment van serveren pak je je mooiste platte schaal, een grote plank of misschien zelfs een spiegel, je pakt de zalm uit het folie en leg hem erop. Om de zalm nu te kunnen fileren in hele mooie dunne tranches, hm, dat kost wel een beetje handigheid en je hebt hier echt het juiste mes voor nodig. Een licht flexibel zalmfileermes van zo’n kleine 30 cm. Hiermee kun je de gemarineerde zalm in superdunne plakjes snijden.

Succes, lekker shinen met je superprestatie!