Geuren en wijn

Geuren en wijn

Tussen je oren!

Over de psychologie van de mens gesproken. Ook in de wijnbusiness hebben we hier veel mee te maken. Geuren en wijn! Iedere wijnproever heeft weleens gedacht aan ‘het kastje van zijn oma’ bij het proeven van een wijn. Of de zwemtas van zoonlief  – inclusief opgerolde natte handdoek met het nog vochtige zwembroekje  – geroken in een wijn. Wij associëren namelijk geuren met emoties en herinneringen. De cassis in het glas cabernet sauvignon uit Argentinië is zo sterk dat je meteen terug bent in de tijd dat je flesjes met Karvan Cévitam cassis met water aanlengde voor je kinderen, misschien voor jezelf.  De Sauvignon die je drinkt in de Loire laat je opnieuw de kattenbak verschonen. Het bosje munt dat je in je handen hebt om verse thee te zetten, laat je opeens naast je moeder in de kerk belanden die je voor de preek nog een pepermunt toestopt! Ja  geuren die doen wat met een mens.

Psychologie

Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie beschrijft het in zijn zeer aan te raden boek “De merkwaardige psychologie van een wijndrinker”  als hij weer eens op wijnreis is en in Meursault belandt, als volgt:

Meursault bevat meer glycerine en diacetyl dan de meeste andere wijnen. De glycerine die de wijn vetter maakt en de diacetyl die de geur van boter oproept, suggereren samen hartigheid. Hartigheid kom je zelden tegen in witte wijn dus het idee dat hier eiwitten zijn te halen, zorgt voor opgewondenheid in mijn lichaam. Het tropisch fruit doet mij denken aan mijn reizen naar Azië en Midden-Amerika. Tot slot laat het drinken van Meursault me denken aan Meursault!”  Zo geeft  hij zichzelf antwoord op de vraag waarom hij zo dol is op Meursault.  En  dan verderop:
het bezoek aan een wijnstreek of wijnmaker heeft louterende psychologische effecten: wijn uit zo’n streek of van zo’n maker zal voor altijd rijker smaken.”

Kan me niet voorstellen dat hij hier de met wijn gevulde jerrycans van de boer om de hoek op de camping mee bedoelt 🙂

Geuren en wijn

Een geuren en wijntiental veel voorkomende geuren* in wijn? Okay dan! Geen lijstjesfreak – ze zijn namelijk nooit volledig, nooit naar ieders zin, nooit goed dus –  maar vooruit!

Groene paprika en erwten: 3-ethyl-2-methoxypyrazines  worden ze wel genoemd door de wp’s.  De paprika-aroma’s. Methoxypyrazine concentraties  in druiven worden beïnvloed door het ras, het seizoen, het klimaat, wel of geen zon etc. Ze zijn veel te vinden in druivenrassen zoals cabernet sauvignon, cabernet franc en sauvignon blanc waar ze afbreuk kunnen doen aan zowel de kwaliteit als het karakter van de wijn.   Maar ze zijn tegelijkertijd ook het kenmerkende aroma van  jonge grote bordeauxwijnen en van jeugdige loirewijnen. Meten van deze verbindingen is daarom van belang voor de wijnmaker. De geurdrempel waarbij deze aroma’s geroken worden is namelijk erg laag.  Het aroma is ook goed herkenbaar  in de Sauvignon Blanc en de Cabernet Sauvignon uit Australië, Californië en Nieuw-Zeeland.

Peper: vaak aanwezig in ‘grote’ rode wijnen met een kruidig aroma. Je vindt het  in wijnen van cabernet franc en -sauvignon en in de syrah! Aanwezig maar delicaat.

Honing: bloemgeuren als acacia, of geur van gedroogd witfruit! In grote witte wijnen, zowel zoet als likeurachtig of  ‘vet’!

Rozen: fenylethylalcohol 🙂 verantwoordelijk voor verse rozengeur. Clos des Mouches staat bekend om zijn rozengeur,  is het de locatie, de invloed van de bodem van kalksteen, daar tegen de grens van Pommard? Ook wijnen uit Alsace van gewurztraminer kunnen een doordringende rozengeur hebben.

Peren van de perenboom. Zachte, zoetige geur van peer, zoals in een perenijsje.  Verantwoordelijk: esters als hexyl- en heptylacetaat, zowel in de peer als in de wijn. Buiten Frankrijk is het een aroma van waarlijk ‘grote’ chardonnaywijnen.

Citroen: “Appel van Medië” genoemd in de oudheid, waarschijnlijk komt de citroen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Vandaar uit naar het westen gebracht, richting het Middellandse Zeegebied. Een geur die zeer herkenbaar is in de wijnen van de riesling!roos

Abrikoos: de prunus armeniaca komt uit China.  Doet soms denken aan cantharellen. Zoetig, rijk, jammy. Buitengewoon lieflijk in de Condrieu en de Chateau Grillet. (viognierdruiven)

Gedroogde pruimen: klassiek bij grote rode wijnen, die verleidelijk en krachtig zijn.

Vanille: van de vanillestokjes – vanilline ontstaat door afbraak van lignine in celwanden en komt daarom veel voor in  wijnen die op nieuw eikenhout gelagerd zijn. (Daarom ruiken oude boeken ook lekker….!)

Cederhout: rode wijn, cabernet sauvignongeur, de geur van het slijpen van houten potloden laat ons aan rode wijn denken. Bijkomend voordeel een kast van cederhout verjaagt de motten. En dat was nummer tien! *Bron: Nez du Vin

Geuren en wijn die niet oke zijn

Foute aroma’s, geuren en wijn die niet in orde zijn dan ook maar even bij de kop gepakt. Daarvoor gaan we naar de site van ‘Whine Enthusiasts’ die zeven wijnfouten karakteriseert.  Wijnen die je dus gerust terug kunt sturen als je er niet blij van wordt!

“To help you decide whether to sip or send it back, we asked sommelier Michael Madrigale to walk us through how he determines if a wine isn’t up to snuff. The good news: Bad bottles are rare. Of the roughly 150 wines Madrigale opens each night, usually only one is destined for the drain. Here’s how to tell if yours is, too.” Start!

Bewaren