Giro d’Italia van start

Giro d’Italia van start

Giro d’Italia

Deze maand zijn we gestart met de Giro d’Italia. Een culinaire, vineuse en toeristische tocht door la bella Italia. Land van wijnen, van hartverwarmende keukens, van bizarre oudheid.  Italië, opgesplitst tijdens deze Giro d’Italia in drie delen. Het bergachtige noorden, het roemrijke midden en het zwoele zuiden. Deze eerste keer staan de volgende gebieden op het programma:

Friuli Venezia-Giulia – Veneto  – Lombardije – Trentino Alto Adige – Piemonte – Aosta – Ligurië

Friuli

Een absolute smeltkroes met Oostenrijkse, Hongaarse, Kroatische en Sloveense invloeden. In de keuken vind je gerechten als Jota (bonensoep) en Frico (kaaskoek), maar ook heerlijke kazen als de Montasio, een halfharde tot harde kaassoort van koemelk. De Prosciuto di San Daniele, een begrip voor iedere gastronomische liefhebber. Hier, in het oosten van Noord-Italië, tegen Kroatië aan geplakt wordt ook grappa gemaakt. En zelfs hele bijzondere. Grappa van de droesem van picolit druiven. Inderdaad, dezelfde picolit van de dessertwijnen, net als de druiven van de verduzzo.

Laguna van Marano en Grado

Je vindt hier Aquileia, de oude Romeinse handelsstad! Ooit zeer belangrijk. Deze vlak aan de kust gelegen, bij de grote laguna van Grado oude stad herbergt een schitterende kerk. De Basiliek van Aquileia. Werelderfgoed stammend uit de 11e eeuw. De lagunes van Marano en Grado liggen langs het noordelijke deel van de Adriatische zee. Ontstaan uit de Po delta aan de monding van de Isonzo. Hier liggen de schiereilandjes beschut in de half gesloten zeebaai. Een rijkdom aan vis!

En dan natuurlijk de wijnen van de Giro d’Italia

Typische druivenrassen hier zijn refosco, ribolla gialla, schioppettino, pignolo, friulano. Hier worden een groot aantal inheemse druivenrassen  geteeld,  die uniek in eigen land zijn, maar ook in de wereld.

Grave del Fiuri is weliswaar het grootste DOC gebied. Maar hier is het veel kwantiteit, mindere kwaliteit. Positieve uitzonderingen zijn er natuurlijk zoals  Borgo Magredo, Di Lenardo, Ronco Cliona en San Simone.

De beste gebieden voor (witte) wijn liggen hier in de heuvels aan de grens met Slovenië: de Collio en de Colli Orientali del Friuli. Tegen Collio aan ligt de Isonzo. Isonzo is de enige zone uit de vlakte die kan tippen aan de kwaliteit van Collio e Colli Orientali.

Orange Wines

Josko Gravner is een controversiële wijnmaker uit Collio. Hij maakt ‘orange wines’ door rode en witte druiven te laten weken op de schil in ingegraven amfora’s. Hier krijgen ze lange rijping en worden uiteindelijk ongefilterd gebotteld. Hij perst de druiven verticaal, gebruikt alleen grote houten vaten en laat de schillen helemaal mee vergisten. Na zijn bezoek in Georgië – vorige eeuw – is hij aan het experimenteren geslagen om op deze Georgiaanse wijze zijn wijnen te maken. Dat houdt onder andere in dat zijn in grote amfora’s vergistende wijnen vergisten wel acht maanden ‘onder weg zijn’.

Andere wijnmakers die zeer de moeite waard zijn: Servio Jermann, topbedrijf met wijngaarden in Collio en Isonzo. De witte assemblage Vintage Tunina, een houtgerijpte assemblage Capo Martino en Chardonnay Ex-Dreams. Lis Neris, topdomein in Isonzo, bekend om witte wijnen als Gris, Jurosa, Picol. Borgo del TiglioNicola Manferrari is een van de beste witte wijnmakers van Italië. Livio Felluga, Mooie Friuli Colli Orientale wijnen. Met name assemblages als Terre Alte en Illivio.

Mare Adriatico

Kortom, onderschat Friuli niet! Misschien minder bekend, ook doordat de Friulaanse wijnmakers niet veel aan promotie doen eigenlijk! Mede te danken wellicht aan de vrij geïsoleerde ligging, in de verre noordoostelijke uithoek van Italië, vlakbij Oostenrijk, Slovenië en Kroatië.

PugliaSamenvattend, heb je nog geen vakantieplannen, of gewoon tijd en zin om er een weekje tussen uit te knijpen! De Adriatische kust is een wonderlijke snelkookpan vol gracieuze wijnen, prachtige natuur, antieke dorpjes en onontdekte stranden.

 

 

Wordt vervolgd met de Veneto!

PS: zelf de Giro d’Italia volgen? Dat kan. In september start de Giro-2.

 

Bewaren