Giro d’Italia

Giro d’Italia

arneisfietsGiro d’Italia

Over een paar weken start de Giro d’Italia. Nee niet die met fietsers, ook leuk, maar deze gaat over wijn! De Giro d’Italia is een wijnspecial in drievoud. Hierbij gaan we in ‘slow tempo’ door het schitterende wijnland Italië heen. Nog te snel eigenlijk want Italië heeft zo veel te bieden. UIteraard komen de wijnstreken aan bod, de verrukkelijke wijnen, de autochtone druivenrassen, maar er is meer. Ook de foodproductie van Italie is buitengewoon bijzonder! De hammen van San Daniele, de kazen uit Lombardije, van Sardinië of Calabria, de vleespotten van Friuli en de beroemde cocktails uit “Harry’s Bar”.

Kortom, Italie is een bruisend bolwerk van food & wine!

Om voor deze  Giro d’Italia bijzondere wijnen te verzamelen zijn we naar Italië geweest, we hebben Sicilië, Lazio, Toscane, Alto Adige, de Veneto, Ligurië en Piemonte bezocht.  Twee nieuwe Piemontese wijnen zijn inmiddels ook speler in ons wijnkastteam geworden. Een Barbera en een Dolcetto. Nieuwsgierig? Ik stel ze graag even voor:

Giro d'ItaliaSerragrilli – Barbera d’Alba 2013

De druiven van deze Barbera komen van 3 verschillende wijngaarden uit de regio Barbaresco. Ze ondergaan een fermentatie van ongeveer 10 dagen in staal bij een gecontroleerde temperatuur. Na de malolactische gisting gaat 20% in Sloveense eiken vaten van 20 hl om een jaar te rijpen. De rest wordt opgeslagen in stalen tanks. Na het bottelen rust de wijn nog 6 maanden in de fles voordat hij verkocht wordt. Het resulteert in een zachte, fruitige en warmbloedige wijn!

Broccardo – Dolcetto d’Alba 2015

De Dolcetto komt van de San Pietro wijngaarden in Monforte d’Alba. In het glas is zij zeer intens rood van kleur. De geur is fris en fruitig en in de mond is ze zacht met speelse tannines.

Najaar Italiaans proeven

De Giro start op 11 april aanstaande, maar deze ronde is geheel en al vol geboekt. In september staat Giro-2 op het programma. Hier is nu nog plaats.  14 september, 12 oktober en 9 november. Inschrijven kan via het deelnameformulier.

Bewaren

Bewaren