Goede olie brengt goede mensen samen

Goede olie brengt goede mensen samen

Olijfolie van Gkazas

Raadsel: wat zijn de groene vruchten naast deze mooie olijfolie?

Ja, zul je denken, wat heeft Marja nu met olijfolie te maken. Wel, het arbeidsintensieve proces om olijfolie te maken begint in een boomgaard en doet niet onder voor het proces om wijn te maken. Eerlijk is eerlijk, ik was gecharmeerd door het telefoontje vorige week van Sjors van Gkazas. Hij zou naar Soest komen en vroeg of ook ik de olijfolie van Kreta wilde proeven. En ja, dat wilde ik wel 🙂 Maar ik was niet in Soest op het moment dat hij er wel was, dus stelde ik voor de fles die ik mocht proeven onder de druivenstruik naast de wijnschool te leggen. Zo gezegd, zo gedaan.

Kreta, olijven en druiven

Kreta is naast olijfboomeiland ook een fabuleus wijneiland. Van de Griekse ‘druiveneilanden’ produceert Kreta het meeste wijn. De wijngaarden liggen behoorlijk hoog. Gunstig helemaal nu met het oog op de klimaatverandering. De Griekse wijnen zijn zuiver en heel goed. Het draait hier vooral om eigen autochtone rassen. Niet uitsluitend, want ook cabernet sauvignon, syrah, merlot, je vindt het hier allemaal.
Manoussakis is een ktima die helemaal geïnspireerd is door de druiven uit de Rhône. Deze mediterrane rassen als syrah, grenache, mourvèdre en roussanne blijken goed te passen in het klimaat hier. Ze groeien in hooggelegen wijngaarden. Ook hier staan overigens olijfbomen.

Amuse

De olijfolie van Gkazas! Wauw! Die is lekker zeg. Een echte snoepolie. Lekker je stokbroodje er in deppen, wat zeezout erbij, en je hebt een kant en klaar aperitiefhapje!  Super!