Grand Cru Musigny

Grand Cru Musigny

Grand Cru MusignyGrand Cru Musigny

Een ‘once in a lifetime experience’. Misschien niet, maar voor ons zeker geen dagelijks kost. Wat een feestje is dat als we uitgenodigd worden voor een diner privé bij lieve vrienden. Bobbie mag mee. Het brave beest uitgeput van een  boswandeling brengt een groot deel van de avond rustig voor het soms knetterende open haardvuur door. Af en toe komt hij eventjes van zijn plek om te controleren of we er nog zijn. Nou, we zijn niet weg te slaan van tafel! Dit is wat wij het allerleukste vinden, met vrienden dineren, lunchen mag ook, ongedwongen, geen restaurantdecor maar ontspannen, relaxed thuis!

Grand Cru Musigny 1997

Die drinken we bij het hoofdgerecht, bij een door het schot gesneuvelde wilde eend. De loden kogeltjes die de tafel decoreren dienen als bewijs van de aanklager. De verdediging echter is eensgezind en overtuigt met glimlach van oor tot oor, geproef, gesnuffel en gesmak dat dit eendje een nobele daad heeft verricht door zich te verenigen met de Grand Cru Musigny van Jacques Prieur de jury.

ViognierViognier

Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen! Laten we vooral het voorgerecht niet vergeten. Een torentje van St.Jakobsschelpen, rode biet een drupje hazelnootolie en een bewijsje crème fraîche in het gezelschap van een harmonieuze, elegante Bonnefond Viognier uit 2014. “Côte Chatillon”. Bloemig, abrikozig, rond en simpelweg lekker!

Ook het subtiele tussengerecht van paddenstoeltjes, zuurkool en mootje koolvis is passend bij deze Noord-Rhône wijn. Het huis van Patrick en Christophe Bonnefond bezit ook wijngaarden in de Côte Rotie. Acht hectares strekken zich uit over de granieten terrassen van Condrieu en Côte Rotie. Merendeels met syrah aanplant, maar gelukkig dus ook viognier.

Trommelgeroffel…..

Het moment is daar. De pièce. De Musigny gaat uit de fles, in het glas. 20 jaar oud! Fonkelend rood, heel even doen we het grote licht aan om deze kleurenpracht tot ons te nemen. Dan proeven we verder in het schemer van de kaarsen. Wat we ruiken, proeven loopt in een drietraps beweging door rood fruit als frambozen, naar kruidig als in selderij naar specerijen en leer. Exceptioneel! Wat een moment! Het is doodstil want iedereen zit met volle aandacht 20 jaar oude wijn te ontleden en te plaatsen.

Grand Cru Musigny

Domaine Jacques Prieur is eigenaar van iets meer dan 0,75  hectare Grand Cru Musigny. Het is één van de mooiste terroirs in de wereld voor de pinot noir. De 10,7 hectare grote wijngaard ( met 10 eigenaren) ligt hoog op de heuvel met uitzicht op de grotere Grand Cru Clos de Vougeot in het dorp van Chambolle-Musigny. De bodem bestaat uit bijzondere rode klei met veel kalk en heeft een uitstekende waterdoorlaatbaarheid. De prestigieuze druiven worden, als het moment daar is, met de hand geoogst, uiterst zorgvuldig gesorteerd en ontsteeld. Voorafgaand aan de gisting is er een lange maceratie van de schillen in de most. Aan het einde na de gisting een lange periode van rust. Vanzelfsprekend op eikenhouten vaten.
Hugh Johnson zei het al: “”De glorie van Musigny is dat zijn onmiskenbare kracht vaak gehuld gaat in een onvergetelijk delicaat parfum en een unieke sensuele smaak. Een grote Musigny ontvouwt in geur en smaak wat zo treffend wordt omschreven als een ‘pauwenstaart’ die in steeds schitterender rijkdom uitwaaiert… wie hem ‘vrouwelijk’ noemde moet groot respect voor vrouwen hebben gehad”  Tja, een heel ander geluid dan wat we de laatste tijd horen in deze klaarblijkelijk soms zo vrouwonvriendelijke wereld! Maar dat terzijde….

Na de kaas sluiten we de avond af met een grandioos lekkere bitterkoekjespudding! Barstensvol bitterkoek 🙂 Een memorabele avond, memorabele wijnen! Zulke vrienden moet je koesteren!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren