Grands vins de France by Lidl

Grands vins de France by Lidl

Column van Marja van Beek

Ah, zegt mijn dochter, “ga je naar de Westergasfabriek?” Ze kent het van een studentengala blijkbaar. Ik ben er nog nooit geweest. Maar ik ga met graagte op weg naar een aldaar gepresenteerde  wijnproeverij. Gevoed door een gezonde nieuwsgierigheid en een zekere doses scepsis. Want uiteindelijk is het wel een proeverij van de Lidl. lidl overzicht

De eerlijkheid gebied te zeggen, dat ik tegenwoordig best wel met regelmaat door de deuren van de Lidl ga. Platlopen is nu weer een groot woord, maar je kunt  me er zeker tegenkomen. Van wc-rollen tot verse vijgen, ik vind het daar. En niet alleen ik, steeds meer discipelen verzamelen in de Lidl.

Alleen voor de wijn ga ik er niet heen. Heb ik daar niets te zoeken. En kijk nu, daar zit ik op de bank met de wijnbrochure van de Lidl nota bene op schoot! Vandaag binnengekomen met een begeleidend schrijven. Lidl bedankt me hartelijk voor mijn komst. Goed zo, graag gedaan.

En dat is de waarheid. Het was een leuke reis door wijnland afgelopen maandag met Jan-Willem van der Hek. Ja niemand minder dan onze beste sommelier proefde en beoordeelde alle door de Lidl geselecteerde wijnen, Het bijbehorende proefboekje is vervolgens van a tot z voorzien van zijn notities. Passend bij wijnen van  zo’n 4,49 tot een Chateau Giscours 2011 voor…. Wat denk je?  Wel, deze ‘Nederlandse Bordeaux” uit Margaux van Eric Alberda Jelgersma is te verkrijgen – per zes en uitsluitend online – voor net geen 40 euro bij afname van een doos van zes. Eh, ho ho per fles hè!

Wacht ik zie ook € 3,99 voorbij komen. Een Sylvaner uit de Alsace. fris en geurig vindt Jan-Willem, met citroen, groene appel, sinaasappelschil en bloesem in de neus. Poeh, Le Nez du Vin is er niets bij 🙂 De Grand Crus uit de Alsace zijn duurder. Gelukkig zou je haast denken. Altenberg de Bergbieten en Mambourg. Maar 3,99 komt verder ook niet meer voor.

Over het drieluik uit de Bordeaux heb ik het maar even niet. Een wijn voor alle dag schrijft Jan-Willem, voorbij de gehaktbal of zomaar. Ach wat jammer, ik drink niet doordeweeks en in het weekeinde is er geen plaats voor gehaktballen.

De proeverij in de Westergasfabriek is een mooie dwarsdoorsnede van het Franse Lidlwijnassortiment voor de herfst uit vijf wijnstreken van dit klassieke land. De wijngids is absoluut een handig naslagwerk voor de ‘liefhebber-maar-geen-kenner’.

IMG_4155Er zitten leuke verrassingen in. Zoals de 2010 Sauternes Château Lauvignac. Mooie prijs-kwaliteit verhouding voor deze onmiskenbare botrytiswijn. Sinaasappelschil loopt hand in hand met de abrikozenjam naar buiten. Echt een leuke kerst vondst voor dat geld. Dezelfde wijn zie ik elders op het web goedkoper, maar als je de kleine lettertjes bestudeerd dan blijkt het om een luttele 0,375 te gaan! De Lidl Lauvignac Is wel een grand bouteille! Mooi bij je kerstdessert, dat kan, maar ook perfect bij Oosterse gerechten.

Tja, ik ben benieuwd wie ik straks allemaal soms openlijk soms toch wat stiekem 🙂 naar de Lidl zie gaan om eens even fijn tussen  ‘leskranvinsdefrans’ te snuffelen. Met de tips van Jan-Willem valt er een mooie Franse slag te slaan.

PS: En volgend jaar de whisky er maar bij? Franse whisky is helemaal hot, lees ik. De wijnboeren stappen over op het stevige sap. Spannend! Er is vast wel iemand die daar ook mooie gerechten bij kan bedenken.