Graubünden's mooiste hotel

Kronenhof

De Kronenhof

Grande Dame van Engadin.

Josje van Barneveld schrijft dit jaar voor Smaak van Wijn over wijnen en bijpassende gerechten. Vanuit haar woonplaats  Lausanne in Zwitserland, waar zij sinds 1983 woonachtig is, praat ze u bij over de kracht van wijnen met stijl en smaak. Voor welke wijn kan men haar ‘s nachts  wakker maken. Ze deelt het met ons. Al uw WijnSpijs vragen kunt u bij haar kwijt. Mail naar [email protected] en wij spelen haar de bal toe.

Deze week hoorde ik dat het beste hotel van de wereld in Zwitserland  is gelokaliseerd. Althans volgens Tripadvisor. In Pontresina! ‘Grand Hotel Kronenhof’ was al eens tot hotel van het jaar uitgeroepen in 2008. Toen door Gault Millau. Een van de restaurants is getooid met een Michelin ster. ‘t Ja, goedkoop kan zo’n aards paradijs natuurlijk nooit zijn. In het charmante Pontresina  lopen de prijzen  so wie so al snel op.

Van Lausanne naar Pontresina  is niet zo heel ver. Hemelsbreed ben je er zo, maar door de vele bergtoppen waar je niet altijd over heen kan, moeten we over Zürich en Bern reizen. Een rit van vier en een half uur.

Ik zou het er voor over hebben. Ware het niet dat de prijzen hier toch exorbitant hoog zijn. Hoe graag zou ik hier niet van een portie Bündner Spezialitäten genieten! Zoals Bündner Fleisch en Bergkäse! Dat samen met een Oeil de Perdrix uit Neuchâtel van Château d’Auvernier.

Wij gaan niet. Dat weet ik zeker, maar lekker eten willen we natuurlijk wel dit weekeinde!  Vanochtend zat ik uitgebreid te neuzen in oude kookschriften, die ik onlangs weer eens naar beneden heb gehaald. De keuze voor vanavond is op gestoomde grietfilet gevallen, waar ik een mosterdsaus bij ga maken. Het wordt een saus met venkel, tomaat, room en mosterd.

Vooraf  een sappig glas  Rueda. Een Verdejo van Bodegas Comenge. Dit is een van de kleinste domeinen die hun wijngaarden op de beste delen van de Duero rivier hebben liggen, wat ook wel de ‘golden mile’ genoemd wordt. Comenge bestaat zo’n twintig jaar en heeft een niet al te grote opbrengst van voornamelijk tempranillodruiven. Maar daarnaast ook een verrukkelijke fruitige Verdejo. Als aperitief een prima start.

Philippe Raimbault Sancerre Sauvignon blancDaarna voor het begeleidende werk lekker gek: een bijzondere Sancerre van sauvignon met een vleugje hout! ‘Les Chasseignes’ van Philippe Raimbault. De kleine reus uit Sancerre! Klein in productie, maar groots in smaak en kwaliteit. Deze boer wacht  op het meest gunstige moment voor het oogsten van zijn druiven en is dan ook vaak één van de laatste  die gaat oogsten. Optimale rijping van zijn druiven. Les Chasseignes: De druiven met de hand geplukt, de opvoeding op eikenhouten vaten.

Hmm, ik geloof niet dat we iets te kort komen hier! Het is net ‘Klein Kronenhof’ 🙂