Grauburgunder en kalfsvlees

Grauburgunder en kalfsvlees

Saltimbocca a la Romana. Een van de gerechten die op de menukaart van ’t Hoogje prijkte. Helemaal in mijn nopjes met dit Italiaanse gerecht. Moeilijk om te bereiden? Echt niet! Maar je moet wel kalfsvlees van goede kwaliteit in huis halen.

Boodschappen voor vier personen

Kalfslapjes van elk ongeveer 50 g – 8 plakjes , 8 blaadjes salie, 8 plakjes rauwe ham, boter en olijfolie extra vierge, glas witte wijn, kookroom, zout naar smaak ( niet te veel want de ham is ook zout), peper en bloem.   

Mijn variant van dit gerecht is als volgt: de plakjes kalfsvlees leg je op je werkblad. Plasticfolie erover en geef er een paar flinke klappen op met de vleeshamer. Die heb je in houten uitvoering, maar tegenwoordig zijn er ook roestvrijstalen versies. Vervolgens leg je op de vleeslapjes een plakje rauwe ham, een mooi blaadje salie. Sla het vlees dicht en steek het met een prikstokje (tandenstoker) aan elkaar vast.

Op een diep bord strooi je wat bloem en bepoeder de vleespakketjes aan alle kanten. Nu kunnen ze afgebakken worden. Hiervoor olijfolie met wat roomboter gebruiken, laten smelten tot het begint te bruinen in de pan. Bak ze rustig aan beide kant.

Om een lekkere saus te maken, haal je de pakketjes uit de pan, houd ze warm en blus de pan af met een scheut witte wijn. Roer de bakseltjes in de pan goed los en laat de alcohol verdampen. Lekker in laten koken met wat versgemalen peper en kookroom. Bijgerechten naar keuze. Lekker frietjes of zo 🙂

Welke wijn schenken we?

Ik denk dat wij hier de Grauburgunder van Weingut Bernhard bij zullen drinken. Deze citroenkleurige ronde wijn heeft een volle body met een piepklein frisje van koolzuur. Ook wel het koolzuurprikje genoemd. Aroma’s van mango en abrikoos en wat marsepein komen je tegemoet. In de smaak overduidelijke rijpe peren, als je er in bijt loopt het sap over je kin. Trouwens, wat volgens mij ook een uitstekende begeleider zal zijn, dat is de Gris van De Kleine Schorre.