Griekse druiven – Griekse wijnen, ze zijn er weer in Soest

Griekse druiven – Griekse wijnen, ze zijn er weer in Soest

Griekse druiven

Tja, over Griekse druiven gesproken, in de kast van de Wijnstudio staat op de bovenste boekenplank het boek “Druiven en Droesem” van Frederiek Lommen! Nog altijd lees ik er met plezier in! Nog altijd val ik voor het Griekse! De bijzondere olijfolie, hoe anders dan Italiaanse. De cultuur, de mensen, de eilanden, de Griekse wijndruiven, de ….  Ach natuurlijk, de wijnen!

Ze liggen weer ‘vers’ op volle sterkte in de kast. Genieten dus! Misschien eens even geen Chardonnay, geen Sauvignon Blanc maar doe eens gek: schenk Moschofilero of Xinomavro, Mandilari of Malougizia in het glas. Wijn van authentieke Griekse druiven! Nee, inderdaad de Griekse wijnmakers zijn echt niet afkerig van de internationale druivenrassen die over de hele wereld verbouwd worden, maar ze blenden klassieken en Griekse oudheid tot het samen een noviteit wordt van grote klasse.

Griekse druivenMomenteel in de wijnkast:

Blanc de Gris van Tselepos Estate Arcadia Peloponnesos

Droge witte wijn. Delicate intense aroma’s van citrus fruit en citroen bloesem. Volle body in harmonieuze balans met zijn zuurheid. Protected Geographical Indication Arcadia.

Druivenras: Moschofilero.
Houtgerijpt: 3-6 maanden sur lie.

Diamantopetra  van Diamantakis Winery Asites Kreta
Droge rode wijn.  Rijke, volle textuur met een sterk bouquet aan aroma’s, gedomineerd door  bramen en peper. Deze wijn, met precies de juiste hoeveelheid aan zuren en zachte tannines, heeft een prettige afdronk en een goede rijpingspotentie.

Druivenrassen: 70% syrah, 30% mandilari.
Houtgerijpt: 12 maanden op Frans Amerikaans eiken.

‘Nieuw Grieks’ in de kast:

CP Red  (Bio) van Claudia Papavianni Arnea Chalkidiki
Biologische, droge rode wijn. Sterke rode kleur met paarse en rode baksteen tinten. Rood fruit, karamel en cederhout aroma’s. Zacht mondgevoel met balans tussen tannines en zuurgraad. Met een gemiddelde dichtheid, maar met intens aromatische afdronk van tabak, vanille en kruiden. Protected Geographical Indication Chalkidiki.

Druivenrassen: 50% Xinomavro, 20% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon.
Houtgerijpt: 10 maanden op Frans (90%) en Amerikaans eiken.

PS: Ook De Eerste Soester Wijnschool werkt met wijnen van Griekse druiven in de wijnopleidingen voor de SDEN examens!
Proefkist groot