Griekse druiven in de kast

Griekse druiven in de kast

Wijnkast

Men vraagt mij wel eens waarom ik de wijnen niet allemaal op de website heb staan. Tja, simpelweg omdat mijn kleine maar bijzondere wijnkast nog wel eens verandert van samenstelling. Maar vaste waarden als de wijnen van Domaine Engel uit de Alsace of Domaine Astruc uit de Languedoc, de Primitivo’s uit Puglia zijn er altijd. Net als het heerlijke huis Domaine Horgelus van Yoan Le Menn, the winewizard van de Gascogne.

De briljante Zuid-Afrikaanse wijnen van Rainbow’s End en Lemberg. Ook vaste waarden. En natuurlijk die buitengewoon bijzondere band die ik met Griekse druiven en wijnen heb, laat zich ook keer op keer weer terugvinden in de wijnkast.

Griekse druivenGriekse druiven

Zo hebben we net ‘vers van de pers’ binnengekregen, uit het noordwesten van Macedonië van het wijnhuis Alpha Estate de ‘Malagouzia Single Vineyard’!

Een droge witte wijn met een zachtgele kleur met groene tinten, volle aromatische geuren als rozenblaadjes, bloemen, zoete specerijen, meloen, lychee en een toon van kamperfoelie.

De druif malagouzia komt waarschijnlijk van de zuidkust van het vaste land van Griekenland. Een onstuimige groeier die vroeg rijpt. Een druif die zorgvuldig behandeld moet worden omdat de zuren relatief laag zijn, je wilt ze dus niet verliezen! Soms krijgt hij  daarom een partner in de blend als assyrtiko, om het parfum te versterken met de zuren van de laatste.

De Alpha Estate Malagouzia is uitsluitend van malagouzia druiven gemaakt. Turtles is de naam van het single vineyard gedeelte van de op 670 meter hoogte gelegen wijngaard die al eeuwenlang broedgebied is van lokale schildpadden. Alpha Estate doet er alles aan om dit te behouden en beschermen. Spannend om met deze Griekse druiven te werken. Om zulke Griekse wijnen in de kast te hebben!

CP Red

De andere Griek in de kast op dit moment is de CP Red van Claudia Papayianni. Terug van weggeweest. Na de verbluffende 2008 hebben we nu de 2011 in de kast. Een biologische wijn. Een volle rode kleur met paarse en baksteen kleuren. Rood fruit, karamel en cederhout aroma’s. Het mondgevoel is zacht met een fijne balans tussen tannines en zuren. De afdronk is pure tabak, vanille en kruiden.  Een wijn van Chalkidiki. Gemaakt van de rassen xinomavro, syrah en cabernet sauvignon, dus deels van Griekse druiven.

Xinomavro of onflatteus vertaald ‘zure zwarte’ is een druif, zeer aannemelijk uit het noorden van Griekenland. Met name de regio Naoussa. Er is een duidelijke trend om deze druiven te blenden met syrah, of zoals Papayianni in Chalkidiki doet met syrah en cabernet sauvignon. De wijn heeft een houtrijping ondergaan van 10 maanden. Een boeiende wijn bij gegrild vlees uit de oven en suddervlees, maar in het bijzonder bij karbonade, worst, lever en lamskoteletjes.

De Eerste Soester Wijnschool

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren