Griekse wijn bij de tonijn

Griekse wijn bij de tonijn

Dagboek, maandag 11 juli

Een dag voor Griekse wijn. Zondag, relaxdag. Deze zondag bol van sport. Max Verstappen racet over het ene scherm, terwijl Murray de ballen uit zijn broek slaat en Wimbledon op zijn naam schrijft. Dan wielrennen, Dumoulin dat doe je goed zeg. Tijd voor een aperitief. Even ademhalen, hup de tuin in komen ze, de sportfanaten. Ik lees rustig verder. Prachtig boek.
Maan en Zon van Stefan Bruis. Ik lees al de hele dag, ’s avonds weet ik zoveel meer van Curacao. Van armoede, van relaties tussen mannen en zonen. Voor de voetbalfinale Europacup is het boek uit. Ik lees bijna sneller dan nimf Dafne Schippers kan rennen 🙂 Een mega aanrader dit boek.

Spätburgunder Pfalz

Zachtrood, lichtgekoeld rood in het glas. Een fijne wijn. Aangenaam aperitief. Kersen, kruidig, rijp en kleine carameltoontjes. Het koelen doet hem goed! Wijngebied Pfalz is het op ena grootste wijngebied van Duitsland. Het heeft een zacht klimaat, heel mild waardoor er amandelbomen kunnen groeien en vijgen geplukt kunnen worden. Deze wijn is medium minus qua zuren. Een Griekse wijn wordt koud gezet.

griekse wijnGriekse wijn met salade van tonijn

Woensdag – gehaktdag, zondag- gemakdag. Stokbrood met tonijnsalade. De tonijn komt uit blik, waar ik ijsberg door heen hussel, augurk en tomaatjes en brunoise,  lente-uitjes, peper en zout en uitgelekte komkommerrasp. Tot slot een flinke schep mayonaise. Een romig resultaat wat vraagt om een niet al te strakke wijn. Die vinden bij Diamantakis op Kreta. Twee druivenrassen in de Griekse wijn. Vidiano en assyrtiko. Goudgeel, lichte oxidatietoon, amandelen, marsepein, gedroogd fruit en een onderlaag van citrus. De wijn rijpt op eiken vaten waar het een vol mondgevoel van overhoudt. De keuze is gewaagd, de match is perfect.

Jammer dat men soms nog zo conservatief in zijn gedachten is als het over Griekse wijnen gaat.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren