Griekse wijnen komen uit hun schaduw

griekse proeverijUit het archief van Smaak van Wijn:

Opvallend weinig lees en hoor je eigenlijk over Griekse wijnen. Is daar een bijzondere reden voor? Zijn de Griekse wijnen niet goed genoeg? Niet smakelijk? Daar geloven wij niets van!  Smaak van Wijn ging op onderzoek uit!

Zoals zo vaak begint dat eerst maar bij Hugh Johnsons wijngids, in dit geval 2012:

“Het grote nieuws in Griekenland, en niet alleen in de wijnsector, is de ernstige economische crisis, die alle delen van de Griekse samenleving treft.  Een pluspunt, als er al een is, is dat dit een kans is om gewoonten en strategieën  te heroverwegen. Griekse wijnmakers weten nu dat de enige weg vooruit die van kwaliteit en verstandige prijsstelling is.”

Belangrijke druiven op de wijnkaart van Griekenland zijn o.a. de Aghiorghitiko. De druif houdt van eiken, geeft zachte, charmante wijnen tot wijnen met een behoorlijk bewaarpotentieel. Wijnen uit Nemea worden van deze druif gemaakt. Krachtig en kruidig. Maar er is nog zoveel meer.

Drommen toeristen gaan jaarlijks richting Griekse zon! Naar Rhodos bijvoorbeeld. Ook hier wordt wijn gemaakt zoals bijvoorbeeld de witte Athiri, fris en verfijnd. Kreta werkt aan zijn kwaliteit en maakt Rhône styled wijnen van syrah en roussanne, Lemnos heeft versterkte dessertwijnen van de Muscat Alexandrië. Santorini ,het vulkanische eiland vlakbij Kreta produceert voortreffelijke droge witte Assyrtiko.

Het is echt te gek, zoek je een leuk filmpje over de Griekse wijnbouw, dan is de maximale score een  vakantiereclame van Sunweb. Brrrr. De grote Wijnatlas besteed twee pagina’s aan dit land. Terraswijngaarden op het eiland Samos visualiseren de wijngaarden. ‘Aan de slag met Wijn” telt ook maximaal 3 pagina’s als je de plaatjes niet meetelt.

Griekenland heeft internationale druiven als chardonnay en merlot ook omarmd, maar haar kracht voor de toekomst, voor kwaliteitswijnen van topklasse, die moet – dicht bij huis – in de inheemse druif liggen!
Griekenland werkt met hetzelfde kwaliteitssysteem als Frankrijk.
Vanavond gaat de Proefgroep kennismaken met ongekend mooie wijnen van autochtone en verrassende internationale rassen. Als altijd starten we met een bruisje! De sprankelende Amalia brut van 100% moschofilero druiven. Met de tweede gisting op de fles.

Wil je ook lid worden van een SmaakvanWijn proefgroep? Geef je dan op voor de woensdagavondgroep. Bij voldoende deelnemers gaat deze van start. Aanmelden kan hier: Proefgroep.