Een vraag naar Griekse wijnen van Kreta

Griekse wijnen

Dag wijncoach,

 “Ik kan al je publicaties niet bijhouden. Bezige dame. Mag ik van je expertise gebruik maken. Ik ga volgende week naar Kreta op tussendoor vakantie Ik ben helemaal niet bekend in Griekse wijn en lees allerlei opbeurende verhalen over kwaliteitsverbetering etc. Geloof ik allemaal wel, maar heb jij een paar handige tips?”

Een leuke vraag die ons bereikte. Leuk, omdat Griekenland inderdaad best meer belicht mag worden! Nu hebben we hier zelf al vaker over geschreven, o.a.  over de agiorghitiko. De druif houdt van eiken, geeft zachte, charmante wijnen tot wijnen met een behoorlijk bewaarpotentieel. Wijnen uit Nemea worden van deze druif gemaakt. Krachtig en kruidig. Maar er is nog zoveel meer. We schreven over het aan te raden boek “Druiven en Droesem” van Frederiek Lommen, maar er is nog zoveel meer.

Nu dus specifiek Kreta! De wijnatlas zegt: “Het huidige wijnlandschap van Griekenland is nog opwindender dan de meeste andere landen! Omdat het zo’n groot potentieel heeft om zowel vooruit te gaan als terug te grijpen”

Van de Griekse eilanden produceert uitgerekend Kreta het meeste wijn. Dus je zit goed. Sterker nog, 20% van de Griekse opbrengst komt van Kreta. Maar ja, dat zegt natuurlijk nog niet zo heel veel. Na Kreta zijn de eilanden Kefalonië en Zakynthos het meest belangrijk. Hier vind je frisse wijnen van bijvoorbeeld de robola.  Als je je wilt verdiepen in de wijncultuur van Kreta is het interessant om achter de Rhônestijl ontwikkeling aan te gaan. Men schijnt er aardigheid in te hebben om Rhônedruiven te blenden met de lokale variëteiten.

Druiven en Droesem

Kijken we ook even met een schuin oog naar ‘Druiven en Droesem’ dan meldt Frederiek hier dat Boutáris, Douloufakis en Manoussakis interessante wijndomeinen zijn. We vinden ze bovendien terug in de Wijngids van Hugh Johnson. Die ook specifiek Economou en Lyrarakis benoemt.
Op de flessen zul je de  volgenden aanduidingen voor kwaliteitswijnen in Griekenland aantreffen, misschien wel handig om te weten: POP of PDO en voor de regionale wijnen is dat PGE of PGI. Maar ook hier zal de oude benaming nog wel lange tijd voort bestaan.

greece-mani-218820_1280Een trend die zich dus ook steeds meer in Kreta lijkt door te zetten is het blenden van lokale met internationaal getinte rassen. Cabernet sauvignon en merlot krijgen het gezelschap van autochtone kotsifalidruiven. Donkere kleine, zwarte druiven met een dun schilletje.
Een witte echte inheemse druif van Kreta is de vidianó. Lommen neemt in haar boek een hele verhandeling op over Kreta. Als je tijd hebt, zou je het boek ter hand moeten nemen om te lezen.

Rhôneblend

Goed, op Kreta staat ons dus zeker wat te wachten. Ga je op zeker dan ga je op zoek naar de Rhôneblends. Ben je wat avontuurlijker ingesteld, wel, dan zijn de huizen die we genoemd hebben zeker interessant.
De vidianó is een authentieke oude Kretiaanse druif.  Een witte  met een dikke schil, die in grote trossen aan de druivenstok hangt. De druif was bijna verdwenen, maar wijnmakers zoals Douloufakis hebben een rol van betekenis gespeeld en de druif een tweede leven toebedeeld. De wijnen zijn fruitig, met aroma’s van limoen tot abrikoos (Bron: Wine Grapes) en met alcoholniveaus rond de 13%. Er zijn iook wijnmakers die de wijn op barriques laten rijpen. Andere blenden een beetje sauvignon blanc met de de vidianó!

Voor de verschillende wijnen uit Griekenland kijk je gewoon even in de Society Wijn Shop! Open op donderdag, vrijdag en zaterdag, of op afspraak!

1 Reactie

  • joost molegraaf Posted 27 augustus 2013 15:54

    wie heel veel van Griekse wijn afweet: Frits Elands. [email protected]

Reageren is niet mogelijk.